Római katolikus templom és Szentháromság-oszlop

Péter és Pál apostolok
Lenti Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Település ÉK-i szélén, domboldalon, szabadon álló, keletelt, egyhajós, poligonális szentélyzáródású templom, Ny-i homlokzata előtt toronnyal, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel, a szentély D-i oldalához csatlakozó sekrestyével, a hajóhoz É-ról kapcsolódó Szentsír-kápolnával. Csehsüveg boltozatos hajó és szentély, fiókos dongaboltozatú sekrestye és Szentsír-kápolna, a hajó bejárati oldalán karzat. Falképek: szentélyben, 1773 (Johann Ignaz Cimbal). Berendezés: jellemzően: 18. század második fele; tabernákulum, mellékoltárok, szószék, keresztelőkút 18. század. Épült az Esterházy család támogatásával 1766-ban. A templomtól K-re: hasáb alakú talapzaton, toszkán fejezetes oszlopon Szentháromságszobor, az oszlop talapzatánál a négy evangélista álló szobra, készült 1790 körül.

2009.11.14 14:18 crowley állapot: 5 - koordináta: N 46° 35,700' E 16° 38,880' - pont: 10

A szokásos északi oldali vakolat szennyeződéstől leszámítva rendben van, de még az is minimális. A Szentháromság oszlopon kis törés a talapzaton, amúgy rendben van, kissé viseltes, de nem mai gyerek.