Szent Domonkos
Zalaegerszeg Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Település fő útvonala mellett, bekerített telken, dombon, szabadon álló, keletelt, egyhajós, félköríves szentélyzáródású, Ny-i homlokzati tornyos templom, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel, a szentély É-i oldalához csatlakozó egyemeletes sekrestyével. Ny-i homlokzatának tengelyében vízszintes záradékú kapu, a két szélső tengelyben, félköríves záradékú szoborfülkében újabb szobrok. Csehsüveg boltozatos hajó, csehsüvegés negyedgömb boltozatú szentély, a hajó bejárati oldalán karzat. Falképek: szentélyben oltár-architektúra, 1787 körül (Dorffmaister István); toronyaljban lévő Szentsír-kápolnában, 1787 körül (Dorffmaister István?). Berendezés: jellemzően 18. század vége - 20. század eleje; szószék, 18. század vége. 1787-ben építtette Sárkány Gábor kanonok a kökényesmindszenti középkori templom köveinek felhasználásával.
külső leírás:
A település fő útvonala mellett, kereszteződésben, bekerített telken, kis dombon K-NY-i tengellyel szabadon álló, félköríves szentélyzáródású, homlokzati tornyos, É-i oldalán sekrestye tömegével bővített, palafedésű, kontyolt nyeregtetős épület.

NY-i (fő)homlokzatához az utcavonalról lépcsősor vezet. A bejárat felett széles, fa szerkezetű előtető. Az ajtó szalagkeretes, egyenes záródású. A tükrös homlokzaton az ajtó felett szalagkeretes, félköríves záródású ablak, kétoldalt szalagkeretes, félköríves záródású szoborfülkék, kis kiülésű könyöklőpárkánnyal. Az oromfal tört vonalú, íves záródású, a tetőszinten a tornyon lantablak nyílik. A harangszinten minden irányba félköríves záródású, szalagkerets, zsalugáteres ablak nyílik. A tornyot bitumenes zsindely fedésű gúlasisak zárja.
É-i homlkzata ablaktalan, a szentélyrészhez sekrestye kontyolt nyeregtetős fedésű, kétszintes tömege kapcsolódik. A sekrestye K-i oldalán előtetős ajtó felett téglány ablak nyílik. A homlokzat NY-i része lizénákkal tagolt, sekrestye része sima.
Félköríves szentélyzáródása ablaktalan. A szentély tömege kissé keskenyebb a hajónál.
D-i homlokzata lizénákkal négy mezőre tagolt, az első tengelyben ajtó nyílik, háromban szalagkeretes, félkörív záródású ablakok.

2015.07.01 19:14 tebali állapot: 4 - koordináta: N 46° 46,582' E 16° 45,740' - pont: 90

A templom általános állapota jó, tetőzet ép, a közelmúltban alaposan kifestették ill. újra vakolták. A lábazat vizesedése, bármennyire igyekeztek kívül-belül a falak mentén kavicsággyal megelőzni, szemmel látható: alul több helyen repedezik, púposodik.
Kívül ez nem annyira számottevő, belül sajnos a lábazat márványutánzatú festése több helyen kárt szenvedett.
Az új nyílászárók nem tesznek boldoggá... de legalább nem nagyon feltűnőek, mondhatni, semlegesek.