Zsinagóga

zsinagóga
Nagykanizsa Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló ház (trsz. 6275) udvarán, szabadon álló, téglalap alaprajzú, kontyolt nyeregtetős épület. Ny-i homlokzatának középtengelyében földszintes előcsarnok. Csehsüveg boltozattal fedett, négyzetes alaprajzú zsinagógai tér, É-i és D-i oldalán dongaboltozatos mellékterekkel. A mellékterek felett és a bejárati oldalon U alaprajzú, öntöttvas oszlopokra támaszkodó, kovácsoltvas mellvédes női karzat, melyre az előtér két oldalán lévő lépcsőházakból vezet a feljárás. Berendezés: frigyládaszekrény, padok, kézmosó, perselyek, kovácsoltvas rács, 19. század első fele. A zsidó közösség a Batthyány uradalomtól kapott telken 1810-1821 között építtette (Voyta Ferenc terveinek felhasználásával, Ehmann és Marek építőmesterek). 1840 körül átalakították. 1890-ben és 1928-ban a karzatot bővítették. A bejáratnál két emlékoszlop az első világháborúban meghalt, illetve az 1944-ben elhurcolt zsidók emlékére. Jelenleg koncertterem működik benne. Helyreállítás alatt 2006-ban.

2008.09.21 15:00 waneqr állapot: 3 - koordináta: N 46° 27,262' E 16° 59,431' - pont: 5

Az épület környezete rendezett, ahogy összességében a beltér is. Azonban maga a zsinaga állapota leromlott és kifosztott (lásd a képeket, melyekért köszönet bktnek). Egyedül a tető került néhány évvel ezelőtt felújításra.
A Kulturális Örögsék Napjai és a Város Napja keretében van lehetőség az épület látogatására, ami amúgy zárva (még a kertbe sem lehet bemenni), de az önkormányzat egyeztetett időpontban biztosítja a bejutást.
Mi is a Kulturális Örögsék Napjai keretében néztük meg újra az épületet, melynek állapota semmit sem változott a fényképek elkészülte óta (nem volt nálunk fényképezőgép, így nem volt mivel lefotózni a GPS-t, de nem is kívánunk pontokat gyűjteni, csak felhívni a figyelmet ezúton is az épület sanyarú sorsára).

Bazár-udvar (0.051 km)
Utcai homlokzat (0.062 km)