Majorsági épületegyüttes (Egyetemi tangazdaság)

Agrár műemlék
állattenyésztés, állattartás
Keszthely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A 71-es útról Keszthely D-i határától a Ny-felé bekötőút vezet a majorsághoz. Az uradalmi épületegyüttest a középső udvaron cselédházak, istállók, műhelyek, szecskavágó, kocsiszín, magtár, pajta, tiszti lakás alkották. A majorság épületei Ny-ról K-felé haladva: az É-D-i tengelyű, téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős, két tűzfallal három szakaszra tagolt pajta (hrsz. 0254/1), K-i homlokzatán három, vízszintes záradékú kapuval. A pajtától Ny-ra helyezkedik el a K-Ny tengelyű, négyszintes magtár (hrsz. 0254/), az épületegyüttes ÉNy-i részén. Szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, nyeregtetős épület. É-i és D-i homlokzatát kis kiülésű középrizalitok tagolják. Homlokzatai höbörcsös vakolatúak, simított vakolatú architektónikus tagolással. A majorság egyik legkorábbi épülete, a 18. század második felében épült. Az intéző ház (hrsz. 0254/1, a Fenékpusztáig nyúló feketefenyő-sor mellett, L-alaprajzú, földszintes, kontyolt nyeregtetős épület, historizáló vakolat-architektúrával. Épült a 19. század végén. A fenyősor túloldalán áll É-D tengellyel a Szendrey-ház (hrsz. 0254/1), téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős épület. A major É-i részén, a 71-es út felől érkező bekötőút mentén áll a K-Ny-i tengelyű műhely (hrsz. 0254/1). L alaprajzú, földszintes, nyeregtetős épület. D-i homlokzatán egykor pillérekre támaszkodó, nyitott tornác volt, ma elfalazva. Épült a 18. század végén. A majorság középső részén áll a K-Ny-i tengelyű istálló (hrsz. 0254/1), téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős épülete. D-i homlokzatán befalazott pillérekkel tagolt árkádsor. É-i és Ny-i homlokzatához újabb toldaléképület csatlakozik. Az épület kéttraktusos elrendezésű, középtengelyében oszlopsorra támaszkodó csehsüveg boltozatú térrel. Az épületegyüttes első periódusából való, egykor juhakol, majd ököristálló volt. Épült a 18. század végén. Az épülettől D-re az egykori ún. beteg istálló épületének maradványai találhatók. A két istálló között É-D-i tengellyel, földszintes, nyeregtetős, egykori kovács- és bognárműhelyek állnak, melyek 1860 körül épültek. Az épületegyüttest K felől a cselédházak (hrsz. 0254/1) zárják. Az É-i, téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős épület. A D-i, L alaprajzú, földszintes, nyeregtetős. Eredeti beosztásuk egy, vagy két szoba, konyha, kamra. A 18. század második felében és a 19. század második felében épültek, 1945 után átalakították őket. Az Újmajor a Festetics család tulajdonaként a 18. század végétől épült ki. A 19. század közepére hét épület már állt, 1945 után különböző állami gazdaságok használták, majd az Agrártudományi Egyetem kezelésébe került.

A jelentést a felhasználó kérésére töröltük.

múzeum (3.587 km)