Kőbányai Szent László római katolikus plébániatemplom

Szent László király
rövid leírás:
Kőbányai r.k. (Szent László) plébániatemplom, magyaros-szecessziós, Lechner Ödön és Tandor Ottó, 1892-1906.
Jelleg:
Háromhajós, kereszthajós bazilikális felépítésű templom, eklektikus-szecessziós külsú-belső kiképzéssel. A templom homlokzatai túlnyomórészt a gótika stílusjegyeit viselik, jellegzetesen lechneri motívumokkal ötvözve azokat. Teljes felülete pirogránittal burkolt, díszítményei Zsolnai -féle kerámiából készültek. Tömege hosszanti szimmetriatengely mentén tagolt, mely a főhomlokzaton a nagytorony előreugró, hatszögszelvényű tömbjével indul. Kétoldalt egy-egy a toronyhoz hasonlóan tagolt kápolna áll.
:
Három hajós, kereszthajós templom, a főhomlokzat elé lépő, hatszögű, nagy toronnyal, földszintjén nyitott előtér, a széleken két kisebb torony. A mellékszentélyek egyenes záródásúak, a poligonális főszentélyt a sekrestye öleli körül. A homlokzatokatirogránit díszítmények burkolják. Majolika oltárok (Roskovich Ignác, Marchenke Vilmos) és további értékes berendezési tárgyak.
Tervezte Lechner Ödön, a berendezés Tandor Ottó tervei szerint készült.

Kívül gyönyörű, bent láttam beázás nyomait.