Megújulásunk támogatója:  

Festetics-mauzóleum

azonosító:
10906
törzsszám:
10269
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
mauzóleum
megye:
Zala
helység:
helyrajzi szám:
1225/1
település KSH kódja:
18421
földhivatal:
Keszthely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A temető déli részén, parkban, szabadon álló ravatalozó, kriptával. A klasszikus templomarchitektúrát imitáló, lépcsős alépítményen álló, vasbeton szerkezetű, timpanonos, nyeregtetős ravatalozó hosszanti oldalfalait három-három, dór pilaszterekkel elválasztott, félköríves árkád nyitja meg. Az épület első és hátsó homlokzata azonos kialakítású: az oldalfalak végződései között két dór oszlop tartja a gerendázatot, melyen dór fríz fut végig. A ravatalozótér síkmennyezetét kazetták díszítik. A kriptába az északi hosszoldal előtti lejáraton lehet bejutni. A ravatalozó padozatában nyíló felülvilágító ablakok által megvilágított kripta falaiban sírfülkék nyílnak. Gróf Festetics Tasziló herceg 1925-ben építtette felesége, Mary Hamilton hercegnő és családja számára. Az eredetileg a temetőtől elkülönülő parkban álló mauzóleummal együtt, azzal azonos stílusban épült a jelenleg halottasházként használt, átépített kertészház, timpanonos főhomlokzatán 1925-ös építési évszámmal. A mauzóleum közelében a Festetics család alkalmazottai nyugszanak.

Állapotjelentések

2013.10.19 12:19 Patikus állapot: 3 - pont: 16

A Szent Miklós-temető déli végében áll a Festetics család XIX. században emelt eklektikus, neoklasszicista mauzóleuma. A négy Festetics családtagnak végső nyugvóhelyet adó, valaha gyönyörű pantheon-épület. A mauzóleumot Festetics Tasziló emelte felesége, Lady Mary Hamilton tiszteletére 1925-ben. 1933-ban halt meg Festetics Tasziló, őt is ide temették. Festetics György - közös gyermekük-1941. augusztusában követte őket. A mauzóleum negyedik lakója Festetics Györgyné, eredetileg Haugwicz Mária. Őt Bécsben temették el a hetvenes években, és csak 1989-ben, éppen a rendszerváltás idején temették itt újra.

Az épület a hosszú évek során elhanyagolódott, így mára eléggé romos állapotban van.

A monumentális ravatalozó és kripta építészetileg nagy értéket képvisel, így fontos lenne megmenti az önkormányzati tulajdonú mauzóleumot Keszthelynek.
A Festetics Mauzóleum felújítását minden korábbi és jelenlegi városvezetés is tervbe vette, azonban annak megvalósítása jelentős pénzügyi igénye miatt mindig elmaradt. Az önkormányzat tervei viszont már megvannak a felújításra.

Sajnos eddig még nem történt semmi javulás.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóépület (0.492 km)
múzeum (0.566 km)
Lakóépület (0.635 km)