Megújulásunk támogatója:  

Festetics-mauzóleum

azonosító:
10906
törzsszám:
10269
szélesség (lat):
N 46° 45,236'
hosszúság (lon):
E 17° 14,405'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Szakrális építmény
eredeti főtípus:
mauzóleum
megye:
Zala
helység:
helyrajzi szám:
1225/1
település KSH kódja:
18421
földhivatal:
Keszthely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A temető déli részén, parkban, szabadon álló ravatalozó, kriptával. A klasszikus templomarchitektúrát imitáló, lépcsős alépítményen álló, vasbeton szerkezetű, timpanonos, nyeregtetős ravatalozó hosszanti oldalfalait három-három, dór pilaszterekkel elválasztott, félköríves árkád nyitja meg. Az épület első és hátsó homlokzata azonos kialakítású: az oldalfalak végződései között két dór oszlop tartja a gerendázatot, melyen dór fríz fut végig. A ravatalozótér síkmennyezetét kazetták díszítik. A kriptába az északi hosszoldal előtti lejáraton lehet bejutni. A ravatalozó padozatában nyíló felülvilágító ablakok által megvilágított kripta falaiban sírfülkék nyílnak. Gróf Festetics Tasziló herceg 1925-ben építtette felesége, Mary Hamilton hercegnő és családja számára. Az eredetileg a temetőtől elkülönülő parkban álló mauzóleummal együtt, azzal azonos stílusban épült a jelenleg halottasházként használt, átépített kertészház, timpanonos főhomlokzatán 1925-ös építési évszámmal. A mauzóleum közelében a Festetics család alkalmazottai nyugszanak.

Állapotjelentések

2013.10.19 12:19 Patikus állapot: 3 - pont: 16

A Szent Miklós-temető déli végében áll a Festetics család XIX. században emelt eklektikus, neoklasszicista mauzóleuma. A négy Festetics családtagnak végső nyugvóhelyet adó, valaha gyönyörű pantheon-épület. A mauzóleumot Festetics Tasziló emelte felesége, Lady Mary Hamilton tiszteletére 1925-ben. 1933-ban halt meg Festetics Tasziló, őt is ide temették. Festetics György - közös gyermekük-1941. augusztusában követte őket. A mauzóleum negyedik lakója Festetics Györgyné, eredetileg Haugwicz Mária. Őt Bécsben temették el a hetvenes években, és csak 1989-ben, éppen a rendszerváltás idején temették itt újra.

Az épület a hosszú évek során elhanyagolódott, így mára eléggé romos állapotban van.

A monumentális ravatalozó és kripta építészetileg nagy értéket képvisel, így fontos lenne megmenti az önkormányzati tulajdonú mauzóleumot Keszthelynek.
A Festetics Mauzóleum felújítását minden korábbi és jelenlegi városvezetés is tervbe vette, azonban annak megvalósítása jelentős pénzügyi igénye miatt mindig elmaradt. Az önkormányzat tervei viszont már megvannak a felújításra.

Sajnos eddig még nem történt semmi javulás.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóépület (0.486 km)
múzeum (0.561 km)
Lakóépület (0.632 km)
Lakóház (0.651 km)
Lakóépület (0.696 km)
Lakóépület (0.719 km)
Lakóépület (0.759 km)
Lakóépület (0.772 km)