Római katolikus temetőkápolna

Szent Miklós püspök
kápolna
r.k. kápolna
Temetőkápolna
Keszthely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, keletelt, egyhajós, egyenes szentélyzáródású, K-i homlokzati tornyos, nyeregtetős kápolna, É-i oldalához csatlakozó félnyeregtetős sekrestyével és kápolnával, fölötte nyolcszög alaprajzú toronyépítménnyel. Síkfödémes hajó, sekrestye és kápolna, dongaboltozatos szentély, a hajó bejárati oldalán öntöttvas karzat. Falképek: a homlokzaton és a hajóban, középkori eredetű falképegyüttes, 14. század vége - 15. század eleje; a hajóban historizáló falképek is, 1909. Berendezés: jellemzően 1909. A középkori eredetű Szentmiklósszeg városrész kápolnáját 1713-ban átépítették, majd 1909-ben Vaszary Kolos hercegprímás temetőkápolnájaként nyerte el meghatározó historizáló homlokzatát és egységes belső díszítését, tornya is ekkor épült (építész: Sztehlo Ottó és Schadl János). 2000-ben helyreállítva.

A kápolnát feltehetően az egykori Szentmiklósszeg kápolnájának romjai felhasználásával, 1713-ban építették újjá.

A temetőt csak 1775-ben alakították ki. 1909-ben jelentősen átépítik, amikor egy kis tornyocskával és új sekrestyével bővítik, valamint az eredeti tornyot megmagasítják.

2000-ben, a felújítás során kerültek elő a vakolat alól, a külső és belső falakon egyaránt a XIV. századra datálható falfestmények, melyek feltehetően egy művésztől származnak.

Kifogástalan, jó állapotú templom, megfelelően gondozott

múzeum (0.390 km)