Majorság

oktatási és gyermekintézmény
449 <span class="gray">(környezet: 448, 444, 443/1)</span>
Keszthely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, nyeregtetős főépület, D-i végéhez egyemeletes, nyeregtetős, alacsonyabb gerinc- és párkánymagasságú épületrész csatlakozik. Ehhez, K-i irányban, földszintes, téglalap alaprajzú, nyeregtetős mellékszárny kapcsolódik, a szárny végén harántirányú, oromfalas, pavilonszerű kiugrással. A főépület Ny-i oldalán oromzattal lezárt középrizalit, földszintjén három félköríves nyílással tagolt, nyitott előcsarnok. K-i homlokzatának középtengelyében erőteljesen kilépő lépcsőházi rizalit. Kéttraktusos elrendezésű, csehsüveg boltozattal fedett földszinti helyiségek, az emelet síkmennyezetes. Az főépület helyén már 1821-ben épület állt. 1865-1875 között az akadémiai tangazdaság földművelési iskolája működött az ekkor már emeletessé bővített épületben. A földszinten diákszállás, az emeleten intézői lakás és tanterem volt. 1875 után is része maradt az akadémiai majorságnak. A D-i épületrész cselédlakásoknak épült 1865 után, mai megjelenését 1885-ös átépítésével nyerte. A K-i, földszintes szárnnyal megegyező Ny-i szárnyat, 1991-1992 között bontották le. A magtár (trsz. 4766) ugyancsak a majorság része volt.

A főépület aránylag jó állapotban van, de a mellékszárny tető nélkül romosodik.

Magtár (0.051 km)