Mosóház, egykor a Festetics uradalmi tiszttartói ház

egyéb lakóház
Keszthely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Festetics-kastély parkjának bejáratával szemben, saroktelken álló, L alaprajzú, földszintes, nyeregtetős épület, a Sopron u.-i szárnyon lekontyolva, újabb tetőtér beépítéssel. A Sopron u.-i homlokzathoz falazott kerítés csatlakozik. A Lehel u.-i homlokzaton kőkeretes, bújtatott vasrácsos nyílások. Egytraktusos, oldalfolyosós elrendezésű, fiókos donga- és csehsüveg boltozatos helyiségek, egyes szobák boltozatain stukkódíszítés maradványai. Falkép: díszítőfestés az oldalfalakon több rétegben, jelenleg eltakarva. Részben 19. századi nyílászárók. Gróf Festetics György megbízásából épült 1771- ben (építész: Hofstädter Kristóf), 1820-ban bővítették és átalakították. Eredetileg a Festetics uradalom tiszttartói házaként épült, hivatali helyiségekkel és lakással. Az É-i telekhatár kőkerítése magába foglalja az elbontott melléképületek falait. Az udvar közepén téglalap alaprajzú, nyeregtetős épület, faoszlopokkal. Nyitott szín volt, amelyet később befalaztak.

Állapota nem változott

torony (0.236 km)