Volt Városháza

közigazgatási épület
városháza
Keszthely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Zártsorú beépítésben álló, egyemeletes, U alaprajzú épület. Az É-i, udvari szárnyhoz téglalap alaprajzú, földszintes, nyeregtetős épület csatlakozik. Utcai homlokzatán balusztrádos attikával lezárt középrizalit, az attika íves középrészén Keszthely város címere és 1887-es évszám. A középrizalit középtengelyében félköríves bejárat, fölötte erkély. Földszinti terei poroszsüveg- és donga boltozattal fedettek, az emeleti nagyteremben stukkódíszes tükörboltozat, jellemzően 19. század végi nyílászárók. Az utcai szárnyon található kapualjból háromkarú pillérekre támaszkodó lépcsőház nyílik, öntöttvas korláttal. Falképek: 19-20. század. A telket gróf Festetics György ajándékozta a városnak. A városháza 1773-ban épült egy itt álló épület helyén (építész: Hofstädter Kristóf), historizáló átépítése, 1887 (építész: Schadl János). A második világháborúig városházaként használták, később üzleteket alakítottak ki benne. A telken: téglalap alaprajzú épület, 18. század. Többször átépítették, a 19. század végén a Városházához címzett vendéglő működött benne.

Nagyon szépen felújított, kitűnő állapotú, épület.

Ossmann-ház (0.017 km)