Zsinagóga

zsinagóga
Keszthely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Goldmark-ház (trsz. 4784) udvarán, szabadon álló, négyzet alaprajzú, egyemeletes, főhomlokzata felé kontyolt, hátsó homlokzata felé csonkakontyolt nyeregtetős épület. Főhomlokzatán háromtengelyes, timpanonos középrizalit. A középrizalit orommezőjében körablak, csúcsán a mózesi kettős tábla. A főhomlokzat ablakai fölött magyar és héber nyelvű felirat. Teknőboltozatos előcsarnokból nyílik a síkfödémes, egyhajós zsinagóga tér, három oldalon öntöttvas oszlopokra támaszkodó női karzattal. Falkép: díszítőfestés az előcsarnokban és a karzaton, 1894 - részben rekonstrukció. Az 1769-es térképen a mai zsinagóga helyén kis, téglalap alakú épület körvonala látható, feltehetően az első imaház. Az első zsinagógát gróf Festetics György építtette 1780-ban (építész Hofstädter Kristóf). A hitközség a zsinagógát és a rabbilakást 1812-ben vette meg Festetics Györgytől. A ma álló zsinagóga 1852-ben épült, homlokzata 1894-ben nyerte el jelenlegi formáját. 1993-1995 között helyreállítva. Az épülettől DNy-ra kisebb épület, korábban rabbilakás, ma téli imaház.

Szinte hibátlan, nagyon szép, gondozott, jó állapotú a zsinagóga épülete.

Goldmark-ház (0.019 km)