Goldmark-ház

Keszthely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Az utca 18. századi beépítési vonalát őrző, zártsorú beépítésben álló, U alaprajzú, egyemeletes, nyeregtetős épület. Az utcai szárnyon, É-ról a harmadik tengelyben, kosáríves kapu. Vízszintes záradékú nyílászárói kőkeretesek, az utcavonalból kilépő sarkokon armírozás. Udvari homlokzatának mindkét szintjén kosáríves árkádsor. Az utcai szárny földszintjén poroszsüveg és dongaboltozatos, az É-i szárnyban kereszt- és dongaboltozatos helyiségek. 1769-ben "zsidó és serfőzőház"-ként ismert épület a Festetics uradalom birtokában volt. A telken álló magtár alapján feltehetően gabonakereskedők lakták. Udvari szárnya a 18. század második felében épült, D-i szárnya a 19. század végén. Az utcai szárny É-i végéhez a 18. századi beépítési vonalon álló, földszintes ház csatlakozik. A telek mögött, attól K-re áll az udvaron át megközelíthető zsinagóga (trsz. 10623). Az udvarán álló magtár, téglalap alaprajzú, kétszintes, kontyolt nyeregtetős épület. A házban született 1830-ban Goldmark Károly zeneszerző, emléktáblája a Ny-i homlokzaton, 1910 (Lukácsy Lajos).

ok

üzlet (0.016 km)