Georgikon iskola

oktatási és gyermekintézmény
Keszthely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Festetics-kastély kertjével szemben, a D-re lévő Georgikon- major (trsz. 4773) előtt álló, téglalap alaprajzú, K-Ny-i tájolású, egyemeletes, kontyolt nyeregtetős épület. K-i és Ny-i homlokzataihoz egy-egy csonkakontyolt nyeregtetős, földszintes épületrész csatlakozik. A főépület udvari homlokzatán szegmentíves, pillérekre támaszkodó árkádsor, utólag befalazva. Belső terei poroszsüveg boltozatosak. Itt működött a gróf Festetics György által, Tessedik Sámuel közreműködésével, 1797-ben alapított, 1801- ben felépült Georgikon gazdasági iskola, mely a tőle D-re lévő gazdasági épületekkel együtt történetileg a Georgikon-majorátus része volt. Lakások, szertárak, tantermek, gyűjtemények kaptak helyet benne. 1848-tól, az iskola megszűnése után, többször átalakították az épületet. 1865-től Mezőgazdasági Tanintézetként működött tovább. 1945 után a helyi termelőszövetkezet, majd 1972-től a Mezőgazdasági Múzeum és az Agrártudományi Egyetem használta. 1988 óta a Hotel Georgikon része.

Az épület egészen jó állapotú, környezete is rendezett, gondozott.

bíróság (0.132 km)