Premontrei, volt ferences rendház

kolostor
Keszthely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A volt ferences, ma r. k. plébániatemplom (trsz. 4793) É-i oldalán álló, téglalap alaprajzú udvart körbezáró épületszárnyakból álló, kétemeletes, nyeregtetős épület. Ny-i homlokzatán historizáló vakolat-architektúra, két, kis kiülésű rizalitokkal, benne bejárati kapukkal. Egytraktusos, oldalfolyosós elrendezésű, fiókos dongaboltozatú terekkel. Falképek: 19. század vége. Kiterjedésében és valószínűleg főbb falaiban is azonos a középkori kolostorral. Az 1560-as években erődítették. A visszatérő ferencesek 1720- 1723 között helyreállították. 1789-ben gróf Festetics György vásárolta meg iskola és konviktus céljaira és 1799-ben átépíttette. A 19. század elején került a premonterei rend tulajdonába, akik többször építkeztek rajta. Historizáló homlokzata 1892-ben készült. A rendház Ny-i szárnyához az É-i oldalon, L alaprajzú kétemeletes gimnázium épült, 1892 (építész: Schadl János). Festett üvegablakok: 1892 (Róth Miksa).

szépen felújított épület