Római katolikus plébániatemplom, volt ferences templom és várrom

Magyarok Nagyasszonya
Keszthely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szabadon álló, keletelt, egyhajós, poligonális szentélyzáródású templom, a szentély felől kontyolt nyeregtetővel. A templomhoz É felől kapcsolódik a rendház és a későbbi építésű gimnázium. A templom Ny-i homlokzata előtt csürlős sisakos torony, D-i oldalán poligonális, háromszintes, sátortetős lépcsőtorony. A torony Ny-i oldalán, másodlagos beépítésben rózsaablak, eredetileg a templom Ny-i homlokzatán. Alatta a bélletes kapu ívmezejét, Máriát a gyermek Jézussal ábrázoló mozaik díszíti, két oldalán címerekkel és egy-egy évszámmal: 1386, 1896. A hajó D-i oldalához csatlakozik a téglalap alaprajzú, előcsarnokos, sátortetős Szent Anna-kápolna. Bordás keresztboltozattal fedett hajó és a szentély. A hajót a szentélytől csúcsíves diadalív választja el, ívmezejében festett kronosztikonos felirat. A hajó bejárati oldalán karzat. A szentély D-i oldalán Csáktornyai Lackfi Istvánnak, a kolostor alapítójának gótikus sírköve, 1397, mellette hármas ülőfülke. A szentély É-i oldalán a sekrestye folyosójára két, gyámköves gótikus ajtó vezet. A szentély É-i oldalán gróf Festetics Kristóf epitáfiuma, 1768 (Hofstädter Kristóf). Falképek: a szentélyben freskók, 1390 után; a hajóban és kápolnában, 1904. Festett üvegablakok: 1896 (Róth Miksa). Berendezés: jellemzően 1904 után. Az 1385- ben idetelepített ferencesek kezdték meg a ma is álló templom és rendház építését 1386-1390 között. A templomot és rendházat az 1560-as években erődítették, a várfal feltárt maradványai ebből az időből származnak. A pusztulásnak indult templomot 1723-ban a visszatelepülő ferencesek helyreállították, ekkor épült a Szent Anna-kápolna is. 1878-ban épült fel a Ny-i torony (építész: Geisel Mór kanizsai építész, kivitelező Laskai Ferenc), melybe beépítették a Ny-i homlokzatról származó rózsaablakot. 1896- ban kezdték meg a templom neogótikus átalakítását (építész: Sztehlo Ottó, Schulek Frigyes irányításával). 1904-ben leégett, majd helyreállították, ekkor készült az új berendezés és belső kifestés. Helyreállítása és részleges átépítése 1986-ban fejeződött be. A szentély D-i, külső oldalán, háromnegyedkörös szentélyzáródású kápolna alapfalai és további falmaradványok találhatók, valószínűleg a 12. században épült Szent Lőrinckápolna alapfalai, melyet a 13. században hosszhajóssá alakították.

a felújítás még mindig tart, nem sok változás tapasztalható kívülről....

Csány-iskola (0.057 km)