Templomrom

Rom
SZAKRÁLIS ÉPÍTMÉNY
Zalaszentgrót Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
A Zala folyó völgyében álló, keletelt, téglafalazatú templomrom. Ny-i homlokzatának egy része, az É-i és a D-i fal kis szakasza áll. Ny-i homlokzata részben az oromfal magasságáig áll, a csatlakozó É-i és D-i falból kis szakaszok, alacsony magasságban maradtak fenn. A Ny-i homlokzat középtengelyében az egykori kapu helye, felette konzolpárról induló torony csonkja, két oldalán csúcsíves vakívsor töredékek. A Ny-i falon barokk és középkori boltozat maradványai. A középkorban Alsó- vagy Egyházaskustány plébániatemploma volt, papját 1333-ban említi a pápai tizedjegyzék. A török időkben erősen megrongálódott templomot a 18. században helyreállították, majd a 19. század folyamán pusztulásnak indult.

Nem történt változás az utolsó jelentés óta.