Botka-kastély (Szociális otthon)

egészségügyi és szociális épület
szociális otthon
Keszthely Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Parkban, szabadon álló, téglalap alaprajzú, egyemeletes, csonkakontyolt nyeregtetős épület, részben újabb tetőtér beépítéssel. K-i és Ny-i homlokzatán egy-egy, enyhén előrelépő rizalittal. A szalagkeretes ablakokat a földszinten egyenes, az emeleten íves szemöldökpárkány koronázza. A nyílástengelyeket a lábazattól az emeleti ablakok szemöldökpárkányig futó faltükrök kapcsolják egybe. Az épület Ny-i homlokzatán a kosáríves keretezésű, egyenes záradékú bejárati ajtót, két oszlopra támaszkodó, újonnan épített, vasmellvédes erkély hangsúlyozza. Kéttraktusos elrendezésű, részben csehsüveg boltozatos helyiségekkel, több helyen újabb álmennyezettel. Építtette a Botka család 1787-ben. Parkjában, a kastélytól ÉNy-ra, téglalap alaprajzú gazdasági épület és Szűz Mária-szobor, állíttatta Botka Mihály 1909-ben. 2002-ben jelentősen felújítva.

2012.06.30 10:14 Ego103 állapot: 5 - koordináta: N 46° 48,671' E 17° 5,644' - pont: 12

Kiváló állapotban van! Bár minden műemlék ilyen lenne! Gondozott a kert is, de bejutni sajna nem lehet...