Piarista gimnázium

oktatási és gyermekintézmény
gimnázium
Veszprém Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Lovassy László közgazdasági technikum, volt piarista gimnázium, barokk, 1750-1778. Tervezte: Tiethardt József. Első emelete 1821-ben, második emelete 1893-ban épült.
külső leírás:
Jellege: Utcai előudvaros, a piarista rendházzal egybeépített, zártsorú beépítésű, kétemeletes, nyújtott téglány alaprajzú, barokk iskolaépület, délen csatlakozó egyemeletes szárnnyal.

Külső: 12 tengelyes, kétemeletes utcai homlokzatát szintenként övpárkány osztja, csonkapárkány zárja. Az ablakok minden oldalról falsávokkal keretezett mezőkben ülnek, tagozott szalagkeretesek, egyenes záródásúak, könyöklővel, zárókődísszel, az emeleteken tükrös mellvéddel.
A bal hatodik tengelyben kváderezett lizénák között egyenes záródású, füles kőkeretes kapu, fogazott párkánya alatt rozetta- és füzérdísz. Törtíves oromzata közepén újabb fogazott párkány, alatta és felette felirat:
Felül: KIBŐVÍTTETETT 1893-BAN.
Alul:
JUVENTUTI PATRIAE
BONISQUE ARTIBUS
M A R I A T H E R E S I A
AUGUSTA
F.F.
MDCCLXXVIII

Az épülethez délen egyemeletes szárny csatlakozik, az udvar felőli oldalán a fentiekhez hasonló tagolással, utcai oldalán pedig eklektikus jellegű homlokzattal kialakítva.
Hátsó homlokzata a várfal meredélyén. A homlokzat 17(?) tengelyes, négyszintes, tagozatai megegyeznek az utcai homlokzat tagozataival.

Belső: Az utcai három szint (nyugati) oldalfolyosós kialakítású. A földszinti folyosó dongaboltozatos, az innen nyíló termek fiókos kolostorboltozatosak. Az első emeleti folyosó hevederes csehsüvegboltozattal fedett, akárcsak az innen nyíló termek. A hasonló kialakítású második emelet síkfödémes.
A csatlakozó déli szárnyban síkfödémes, két szint belmagasságú díszterem.
Az épület a keleti oldalon két alagsori szinttel alakított, az itt található, szabálytalanul elszórt helyiségek kolostorboltozatosak, hevederes dongaboltozatosak.

2012.07.15 12:05 otomi állapot: 3 - koordináta: N 47° 5,721' E 17° 54,300' - pont: 8

Az épületből 2008 nyarán költözött új helyére a Veszprémi Közgazdasági Szakközépiskola. Jelenleg üresen áll, állapota lassan romlik.

Simoga-ház (0.060 km)
Havranek-ház (0.064 km)