Szentháromság-szobor

Plasztika
szobor
Veszprém Megyei és Körzeti Földhivatal
Szentháromság-szobor, barokk, 1749-1751.
külső leírás:
Leírása: A kőből faragott emlékmű homorúan íves oldalú, sarkain volutákkal díszített, több szintes, háromszög alaprajzú alépítményből, és erre helyezett hatalmas, obeliszkszerű pillértestből áll. Az alapzatot -lépcső tetején- ballusztrád keretezi, melyet kovácsoltvas rácsos bejárat szakít meg. A báboskorlát rövid, egyenes oldalain, valamint az alépítmény alsó és felső szintjén egymás mögött szentek szobrai állnak: az északi oldalon Szent György, Flórián, és egy püspökszent (Miklós?); a dél-keletin Szent Rókus, Imre, és egy püspökszent; a dél-nyugatin Szent Sebestyén, István király, Nepomuki Szt. János szobrai. Az alépítmény homorú oldallapjait domborművek ékesítik: A főoldalon alul Szent Márton és a koldus, felette a feltámadásra váró Ádám, nyugaton Szent Péter, felette Szent Anna és Mária, keleten Pál apostol, felette pedig Alexandriai Szent Katalin domborműve látható. Az alépítmény felső párkányán Bíró Márton kronosztikonos (1750) címere, felette Szűz Mária angyaloktól övezett alakja veszi körbe a pillértestet, melyen szintén angyalok népesítenek be. A pillér tetején a Szentháromság eredetileg aranyozott szoborcsoportja helyezkedik el.

A vár egyik legszebb dísze, igazán jó állapotban van, virágos, gondozott környezetben.

Simoga-ház (0.034 km)