Veszprém Megyei és Körzeti Földhivatal
Lakóház, késő barokk, 1800 körül. Múzeum (építőipari.)
Jellege: Utcasorba illeszkedő, szabadon álló, téglány alaprajzú, magasföldszintes, barokk
lakóépület, műhellyel.

Külső: Utcai homlokzata háromtengelyes, oromzatos, a szinteket lekerekített sarkú keretezés választja el. Alagsorán zsalugáteres, vöröskő keretes ablakok, vakolt szalagkerettel. Magasföldszinti ablakai szalagkeretesek. Oromzatán szalagkeretes kulcs-, és négyzetes ablak.
Udvari homlokzata kétszintes, szalagkeretes nyílásokkal. Alsó szintjén pincelejárók, emeleti feljárók, eredeti kapuszárnyakkal, felső szintjén elől a tornác félkörzáródású árkádnyílásai, hátul öt egyenes záródású ablak.
Udvari hátsó homlokzata két ablakkal, padlásajtóval, padlásablakokkal tagolt.
Nyeregtető, cserépfedés.

Belső: A ház alatt végig pince húzódik, elől két, hátul egy dongaboltozatos helyiség. A két eltérő részt elválasztó falnál, a pince közepén áll az ún. retour-kemence.
A felső szint nagylépcsős bejárata egy háromszakaszos hevederes csehsüvegboltozatos tornácra vezet. Innen lehet a kétszakaszos, hevederes csehsüvegboltozatos, szabadkéményes konyhát, valamint a hasonló lefedésű, stukkódíszes mennyezetű utcai szobát megközelíteni, s innen nyílik a padlásfeljáró is.
Az épület utolsó bejáratától rövid húzott-íves lépcsővel vezet az udvari traktus két, fagerendás szobájába.

Szép, jó állapotú ház, a Magyar Építőipari Múzeum épülete.

kollégium (0.081 km)