Veszprém Megyei és Körzeti Földhivatal
Lakóház, klasszicsita, 1820 körül.
külső leírás:
Jellege: Utcasorba illeszkedő, szabadon álló, háromszintes, L alaprajzú, barokk eredetű lakóépület, klasszicista homlokzattal.

Külső: Utcai homlokzata (1+)5+1 tengelyes, emeletenként övpárkány osztja, kétrészes főpárkány zárja. Bal szélső tengelye az első emeleten befordul, s az épület második emeletének sarkait a lekontyolt tető szélső fedélsíkjai csapják le. Ablakai szalagkeretesek, jórészük befalazva. A földszint közepén béléskonzolos kapunyílás.
Oldalhomlokzatai tagozatlanok.
Udvari homlokzatának nyílásai részben szabálytalan kiosztásúak. A keleti szárny első emeletén (a második emelet itt már nem látszik) tágas, faoszlopos tornác húzódik végig. Az északi szárny földszintjén pincelejáró, első emeleten félköríves záródású tornácnyílások, második emeletén padlásajtók. Nyugaton csatlakozó földszintes épületszárny.
Kontyolt nyeregtető, palafedés.

Belső: Háromszakaszos, hevederes csehsüvegboltozatos kapualjának végén jobbra ferdén indul a kétkarú lépcsőház, emelkedőben dongaboltozattal, a pihenőben csehsüvegboltozattal fedve. Az utcai szárny földszintjén hevederes csehsüvegboltozatos helyiségek, két traktusba rendezve. Északi szárnyban dongaboltozatos pince.
Az első emeleti fafödémes, nyitott tornác mentén a keleti (utcai) szárnyban egy síkfödémes szobasor. Az északi szárny dongaboltozatos tornácáról részben boltozott, részben síkfödémes szobák nyílnak.
A második emelet (tulajdonképpen padlás) északi oldala dongaboltozatos, a csatlakozó egyetlen nagy helyiség az utcai szárnyban síkfödémes. (A második emeletre feljáró a lépcsőház tornácra eső torkolata mellől nyílik.)

2018.05.26 11:28 Zerind állapot: 5 - pont: 28

Kicsit már több festéshiba látszik rajta, mint a 9 évvel ezelőtti utolsó jelentésen, de azért még így is jó állapotú.