bérház
Kétemeletes, neoklasszicista sarokház, Pollack Mihály, 1840., II. emelet Ybl Miklós, 1870.
Üllői út 17.; Erkel u. 19.

Jellege: Saroktelken álló, U alaprajzú, ÉK-i, ÉNy-i tájolású, kétemeletes bérház.

Külső:
Üllői úti homlokzata héttengelyes, a 2-6. tengelyekben enyhe kiülésű rizalit emelkedik. Magas lábazati részét keskeny könyöklőpárkány zárja le, legalul keskeny kőlábazat húzódik, fekvő téglalap alakú pinceablakokkal.
Földszinti ablakai egyenes záródásúak, szalagkeretesek, szemöldökösek. A rizaliton keskeny, tükrös pilaszter keretezi őket, a szemöldök keskeny fríz felett húzódik. A kapu a 4. tengelyben nyílik, kerékvetős, szalagkeretes, frízes szemöldök díszíti. A földszintet osztópárkány zárja.
Az első emelet ablakai nagyobbak, frízes kialakításúak. A szélső tengelyekben íves gyámokon nyugszik a szemöldökgerenda. Az egész emeleten keskeny könyöklőpárkány húzódik végig. Csonka osztópárkány választja el a második emelettől.
Itt ugyanolyan ablakok vannak mint az elsőn, gyámokon nyugvó, fogrovatos főpárkány zárja le, felette alacsony attikafal emelkedik.
A sarkokon sima törzsű pilaszterek láthatóak, felettük a párkány előreugrik, a második emeleten díszes, palmettás nyaktaggal.
Az Erkel utcai homlokzat részletképzése olyan, mint az Üllői útra nézőé. Az emeleti ablakok ugyanolyan kialakításúak. A homlokzat 19 tengelyes, a 7-13. tengelyben enyhe kiülésű rizalit látható.
A földszinten félköríves faltükrökben félköríves ablakok nyílnak. A vállvonalban csonkapárkány húzódik, a tengelyeket elválasztó lizénák fejezeteként. A 10. tengelyben keskeny, félköríves, felülvilágítós kapu található.
Az emelet pilasztertagolású. A pilaszterek sima törzsűek, lábazaton állnak. Az első emeleten tojássoros fejezetűek, a másodikon korinthosziak.
A földszinten, az 1. és 2. tengely között bronz dombormű látható, mely egy büsztöt ábrázol. Alatta a felirat: ERKEL FERENC. Felette egy kőtábla van, melynek felirata: AZ AURORA/ IRODALMI ZSEBKÖNYV/ 1822-37/ KÖRÉ CSOPORTOSULT ÍRÓK/ ÖSSZEJÖVETELEINEK HELYE./ ITT TALÁLKOZOTT EGYMÁSSAL/ RENDSZERESEN/ KAZINCZY FERENC/ KÖLCSEY FERENC/ KISFALUDY KÁROLY/ BAJZA JÓZSEF/ ÉS VÖRÖSMARTY MIHÁLY/ IX. KER. TANÁCS/ 1961.

Üllői út 19.

Jellege: Zártsorú beépítésű, téglalap alakú udvart Két U alakú szárnnyal körülvevő, ÉK-i tájolású háromemeletes bérház.

Külső:
Homlokzata 10 tengely szélességű, a földszint és a mezzaninszerű első emelet egybe van komponálva, magas lábazatot alkot. A földszint héttengelyes. A 3-8. tengely (fsz.: 2-6. tengely) rizalitot alkot. A lábazat magas, tükrös falmegoldással, szalagpárkányként elválasztva.
A földszint tagolása: abCDCba. Kosáríves kirakatablak, félköríves kirakatablak és egyenes záródású ajtó váltják egymást. Felül fekvő téglalap alakú világítóablakok vannak. A nyílászárók fából készültek, igényes asztalosmunkák. A középen nyíló kapu kétszárnyú, felülvilágítós. Szárnyai kazettásak, rozettadísszel. Vasrácsa indás és leveles kialakítású.
Az első emelet ablakai szalagkeretesek, egyenes záródásúak. Könyöklőik gyámokon nyugszanak, szemöldöke tükrös, hangsúlyos zárókővel, alatta füzérdísz látható. A vakolat kváderezett, a sarkokon armírozás van. Az első emeletet rozettasorral díszített, tagolatlan osztópárkány zárja.
A második és harmadik emelet szintén egységet képez. A széleken armírozás látható. A rizaliton a szélekről behúzott nagypilaszteres tagolás látható. A jón pilaszterek kanellurázottak, a vakolat sávozott.
A második emelet ablakai a szárnyakon bábos könyöklővel díszítettek. Kétoldalt füzéres gyámokon füzéres keretezés nyugszik, a háromszögű timpanonos oromzat volutás, levéldíszes gyámokon fekszik. A háromszög középen megtörik, groteszkfej látható benne, felette volutás, indás cartouche kapott helyet. A rizaliton szalagkeretes, félköríves erkélyajtók nyílnak. Az erkély korlátja indás és rozettás díszítésű. Az ajtók felett két szembe forduló volutából és az ezeket körülvevő füzér- valamint levéldíszből álló oromzatok kaptak helyet.
A legfelső szint ablakai hasonlóak a második emeleten láthatóakhoz. Timpanonjukban koszorúban lévő oroszlánfej foglal helyet, indás, leveles oromzattal.
A homlokzatot záró főpárkány frízében, a rizaliton füzér- és levéldíszítés látható. A tető hangsúlyosan előreugrik, látható a faszerkezet.
:
Zártsorba épített kétemeletes sarokház (Erkel u. 19, Üllői út 17.) Mindkét homlokzat középrizalitos, a középtengelyben nyíló bejárattal. Az Erkel utcai szárnyban reprezentatív lépcsőház félkör alakú lebegő lépcsővel.
Épült 1840-ben, Pollack Mihály terve szerint. A második emelet Ybl Miklós terve szerint épült, az átalakítási tervek az 1859-1868 közötti időszakból származnak.
Zártsorba épített háromemeletes ház, az udvar hátsó részén kétemeletes palota (Üllői út 19.).
A Radvánszky-család palota-bérházaként épült az 1890-es években Meinig Artúr terve szerint.