Római katolikus Szent Anna-kápolna

kápolna
Veszprém Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Szt. Anna-kápolna, barokk, 1724. Bővítve és átalakítva 1907-ben. Kapuja felett szoborcsoport, barokk, 18. sz.
külső leírás:
Jellege: A téren szabadon álló, déli-északi tájolású, poligonális szentélyű, huszártornyos kápolna, sekrestyével.

Külső: Déli, bejárati homlokzata előtti előcsarnok oromzatos kialakítású, lizénakeretezésű. Kapuja kőkeretes, egyenes záródású, egyenes szemöldökű, zárókődíszes, azon 1724-es évszám. A kapu felett szoborfülke, benne Szt. Anna és a Mária szobrával. Az előcsarnok mögött oromzatos főhomlokzat, ívsoros párkányú oromzattal, ovális és kör alakú padlástéri ablakokkal. Az oromzat mögött fából készült huszártorony.
Keleti oldalhomlokzata lizénatagolásos, a mélyített falfülkékben két kosáríves záradékú ablak.
Szentélye a hatszög három oldalával záródik, két ablakkal.
Nyugati oldalán emeletes, négyszög alaprajzú sekrestyeépítmény.
Nyeregtető, cserépfedés.

Belső: A belső tere két szakasz keresztboltozattal fedett részből és boltozott szentélyből áll, oldalfalait toszkán jellegű pilaszterek tagolják. A bejárat felett új karzat.
Főoltára későbarokk-koraklasszicista, oszlopos-párkányos-oromzatos kialakítású, középképén Szent Anna olvasni tanítja Máriát. A festmény Bucher Ferenc helybeli festő alkotása 1834-ből. Az oltár felett magasan feszület.
A padokat 1936-ban Eberhardt Béla készittette Merhala és Tarr iparosokkal.
A nyugati oldalon, a második boltszakaszból nyílik a sekrestye, mellette lépcső vezet a karzatra, valamint az emeleten található oratóriumba, melynek falát Árpád-házi Szent Erzsébet, illetve a Vizitáció freskói díszítik. Mindkét helyiség síkfödémes.

2018.05.26 10:53 Zerind állapot: 5 - pont: 28

A kápolna továbbra is igen jó állapotú, környezete rendezett, bejárata elé még cserepes növényeket is helyeztek.