Alsóvárosi temetőkápolna; Haiszler-kápolna

kápolna
Veszprém Megyei és Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
R.k. temetőkápolna, klasszicista, 1830-1831. Belsőben freskók, klasszicista, 1830 körül. Berendezés: oltár, klasszicista, 1830 körül.
Jellege: Az alsóvárosi temetőben szabadon álló, bővített kör alaprajzú, klasszicista temetőkápolna.

Külső: Keleti, főhomlokzatát négy, dór háromnegyedoszlop tagolja, a háromrészes főpárkány felett keretezett timpanon. A párkány frízének kronosztikonos felirata: (összege 1831)

GEORGIVS HAISZLER EX HAEREDITATE SVI FILII GEORGII
SVI SVAQVE FAMILIAE CAVSA EIUS EX VOTO FIERI STATVIT

Az oszlopok között két oválisablak, középen egyenes záródású, zárókődíszes, keretezett kapu, eredeti kapuszárnyakkal. Mindhárom nyílást kovácsoltvas rácsok díszítik és védik. A kapu felett keresztes körablak.
A timpanon mögötti nyeregtetőn huszártorony ül.
A háromrészes főpárkány végigfut az oldalhomlokzaton, valamint az apszison is, ezeket a falszakaszokat dór pilaszterek tagolják, félkörzáródású ablakok törik át.
A kupolás épületet zsindelyezett manzárdtető fedi, rajta kereszt.

Belső: Kis dongás előtér után köralaprajzú központi térbe jutunk, melynek falait hat dór pilaszter tagolja, s melyet kupola fed. A körbefutó, háromrészes főpárkányt festett stukkódísz övezi. Az oldalfalakon freskódísz: balra a Kiűzetés, jobbra a Bűnbeesés provinciális ábrázolása látható, mellettük Haiszler Györgyné ill. Haiszler György sírtáblái (utóbbi összetörve a földön). A kupolán az Utolsó Ítéletet ábrázoló, elpusztult freskó.
A bejárattal szemközti oldalon kazettás festésű diadalív után félköríves apszis csatlakozik. Benne egykor feliratos koporsó-oltár, rajta fakereszt, melyről nemrég lopták el a szép kidolgozású korpuszt.
A bejárat két oldalán kis helyiségek nyílnak, a jobb oldaliból lépcső vezet az orgonakarzatra. Az orgonasípokat szintén újabban vitték el.

A kápolna állapota kitűnő, környezete -a temető- nagyon szép, ha fogalmazhatunk így.
Természetesen majd nappali fényben fürdő képeket is fogok közölni e szép építényről.