Jószágkormányzóság

közigazgatási épület
oktatási és gyermekintézmény
Veszprém Megyei és Körzeti Földhivatal
Gyógypedagógiai iskola, volt káptalani jószágkormányzóság, késő barokk, 18. sz. vége.
Jellege: A Séd patak partján szabadon álló, téglány alaprajzú, egyemeletes, későbarokk épület.

Külső: Öttengelyes Jókai utcai homlokzatát övpárkány osztja, csonkapárkány zárja. Ablakai mindkét szinten egyenes záródásúak, tagozott szalagkeretesek, zárókődíszesek, könyöklővel (átalakítottak). Bal szélső két emeleti tengelyben lizénatagolás.
Patak téri (déli) homlokzata háromtengelyes, középen új bejárat, övpárkánnyal elválasztott emeletén lekerekített szalagkeretes, zárókődíszes, szegmensíves ablakok (eredetiek), oromzatán padlásajtó, körablakok.
Keleti (udvari) homlokzata a nyugati oldaléhoz hasonló tagozatokat mutat, ám hat tengelyben elosztva. Földszintjén bejárat.
Séd felöli homlokzata a két oldalhomlokzat tagozatait veszi át.
Nyeregtető, cserépfedés, északi oldalán kontyolva.

Belső: Az épület hosszirányban középfolyosós elrendezésű, a folyosót hevederes csehsüvegboltozat fedi. A folyosók melletti helyiségek mindkét szinten azonos lefedésűek, a déli négy tengelyig fiókos dongaboltozattal, az utolsó északiban csehsüvegboltozattal fedettek.

Jó állapotú épület, a földszinten étterem is van.

Vízimalom (0.087 km)