Balassa-kúria

Veszprém Megyei és Körzeti Földhivatal
Lakóház, volt Balassa-kúria, klasszicista, 1817-1819.
külső leírás:
Jellege: Utcasorba illeszkedő, zártsorú beépítésű, egyemeletes, L alaprajzú, klasszicista kúriaépület.

Külső: 2+3+2 tengelyes homlokzata közepén enyhén előrelépő rizalit emelkedik, az épületet tagozott övpárkány osztja, kétrészes főpárkány zárja.
A rizalit földszintjén egyenes záródású fülkében félkörzáródású, kőkeretes, zárókődíszes kapu, eredeti, sugárdíszes kapuszárnyakkal, kerékvetőkővel. A kapun és a zárókövön egyaránt emberi arcot ábrázoló dísz látható. A kapu két oldalán mélyített fülkében egyenes záródású, kőkeretes ablakok ülnek, tükrös szemöldökkel, végigfutó szemöldökpárkánnyal. A rizalit emeletén az egyenes záródású ablakok felett összefogó szemöldökpárkányból ablakonként háromszögű szemöldökök emelkednek ki, az ablakok alatt kör alakú falmélyítések. A rizalitot keretezet háromszögű timpanon zárja, benne a Balassa-család címere.
A homlokzat két-két szélső tengelyének földszinti ablakai vöröskőkeretesek, egyenes záródásúak, a rizaltihoz közelebbi ablak mélyített fülkében ül. Emeleti ablakai szalagkeretesek, egyenes záródásúak, a kör alakú falmélyítések felett futó könyöklőpárkányon ülnek. Emeleti ablakai felett végigfutó szemöldökpárkány, rajta faltükörben lunetták az ablakok felett.
Udvari homlokzata övpárkánnyal tagolt, tagozat nélküli ablakokkal. A hátsó szárny földszintjén öt kosáríves nyílású, hevederes csehsüvegboltozattal fedett tornác. Modern bővítések.
Nyeregtető, palafedés.

Belső: Kapualjának pilasztertagolásos oldalfala fölé hevederes csehsüvegboltozat borul, melynek harmadik szakaszából balra dongaboltozatos, háromkaros lépcsőház indul. A fölszinti helyiségek hevederes csehsüvegboltozattal fedettek, a hátsó szárnyban is. Az emeleti helyiségek síkfödémesek, modern álmennyezettel.
Osztott pincéje dongaboltozatos.

Jó állapotú épület, kisebb hibákkal.