Vörös Sün vendégfogadó

polgárház
városi polgárház
rövid leírás:
Háromhomlokzatos barokk lakóház, 17. sz. vége, középkori részletekkel, klasszicista homlokzattal. Egykori Vörös Sün vendégfogadó.
:
Zártsorú beépítés szélén álló, körülépített udvaros, a Hess András térre és két utcára néző emeletes lakóház. A tér felőli főhomlokzat két szintje a márvánnyal borított, kissé kiugratott lábazat fölött kváderosztásos vakolatú. A földszinten két egyszerű, kőkeretes, kétszárnyú, bádoglemezekkel borított ajtó között nagyobb, profilált kőkeretes, négyszöges kapunyílás látható, kis ívelt szemöldökgyámmal. A kapuszárnyak táblásak. Mindhárom bejárathoz kőlépcsők vezetnek. A földszint és az emelet között osztópárkány, felül fogrovatos főpárkány húzódik. Az emelet öttengelyes. A füles kőkeretes ablakok fölötti lunettákban és alatti fekvő téglalapos kötényekben sárga alapon fehér stukkódekoráció látható. A lunettákban pókhálót imitáló díszítés szerepel, a kötényekben húsos akanuszidák burjánoznak, a középső mezőt kivéve, ahol a fák között a fogadó cégérállata, a vörös sün figyelhető meg. A főhomlokzatot cserép hélyazatú kontyolt nyeregtető fedi.
A Fortuna utcai, fehérre meszelt homlokzat két részből áll. Az alacsonyabb, bal oldali rész öttengelyes, a jobb oldali, magasabb rész kéttengelyes. Mindkét homlokzatrésznek enyhén kiugratott, márvánnyal borított lábazata, és egyszerű főpárkánya van. Az ablakok kőkeretesek, az emeletieknek könyöklője is van. A jobb oldali földszinti ablakok nagyobbak, ugyanitt az emeletieknek füles kőkerete van. A földszinten a balról számított negyedik tengelyben kis, szegmentíves bejárat nyílt - helyén ma ablak látható - körvonala a vakolatba karcolt. A jobb oldali részt kontyolt nyeregtető, a bal oldalit nyeregtető fedi. Utóbbin félköríves, bádogkeretes szellőzőablakok is láthatók.
A homlokzaton középkori ablakmaradványokat tártak fel. Az emeleten, a jobbról számított első és második ablak között keskeny, csúcsíves XIII. sz. közepi ablak jobb fele látható. Az ablak bal fele az emeleti második ablak nyitásakor pusztult el. Profilja, - mely alul szarvasan végződik - két sarkantyútag közötti homorlatból áll. A jobbról számított második földszinti ablak fölött álló téglalapos ablak felső része látható, élszedett kőkerettel, ablakosztóval. Alsó része az alatta lévő ablak nyitásakor pusztult el. Tőle balra egy másik ablak kőkeretének bal feslő sarka látható. A balról számított negyedik földszinti ablak fölött szűk ablak kőkeretének középső rétegkövei vannak meg.
A Táncsics Mihály utcai homlokzat három részre tagolódik. Mindhárom rész kővel borított lábazattal és egyszerűen profitált főpárkánnyal rendelkezik. A Hess András tér felőli, fehérre meszelt homlokzati rész kéttengelyes. A földszinti ablakok szalagkeretesek, az emeleti ablakok füles kőkeretesek, könyöklő és szemöldökpárkánnyal ellátottak. Közvetlenül az emelet jobb oldali ablakától balra rézsűs kávájú, félköríves, XIII. századi ablak nyílik, a záródáson eredeti vakolattal.
A középső homlokzati rész öttengelyes. Ablakai szalagkeretesek, az emeletieknek könyöklő- és szemöldökpárkányuk is van. A jobbról számított második földszinti ablak elfalazott bejárat helyén áll, amire a lábazat hiánya és két lépcsőfok utal. A korábban önálló ház vakolata jónéhány helyen, néhol nagy foltokban is megmaradt, és a maradványok alapján kiegészítették. A szürkés vakolaton piros fúgázású kváderosztást imitáltak.
A jobb oldali, fehérre meszelt rész háromtengelyes. A földszint egyetlen, bal oldali ablaka keret nélküli. A két másik tengelyen három lépcsőfokkal megközelíthető, modern, félköríves kerettel övezett ajtók nyílnak. A középső a mai Vörös Sün vendéglő bejárata, fölötte bádog esővédő, a másik kétrészes ajtó fagylaltkiadóként is használható. Az emeleti ablakok kőkeretesek, könyöklő- és szemöldökpárkánnyal.

Szépen felújították, kifogástalan állapotú