Tapolca Körzeti Földhivatal
Lakóház, gazdasági épület és verem, népi.
:
A Széchenyi 5-ös számú ház rövid hátsó homlokzatával egybeépített, a mögött álló ház. Jelenlegi állapotában megmagasított, téglalap alaprajzú épület, náddal borított, modern szerkezetű nyeregtetővel, téglából falazott kéményfejekkel, félkör alakú tetőablakkal.
Hosszú udvari homlokzata a felszín enyhe emelkedését követi. A homlokzat bal oldalán két négyszemes, kétrétegű ablak van, zsalugáteres ablaktáblákkal. Mellettük kis, fakeretes ablak, majd egy egyszárnyú faajtó helyezkedik el, kazettás béllettel. A nyílászárók modernek.
A ház udvari homlokzatát rövid kőfal, ún. bástya folytatja, amely mellett lépcső megy fel (és fordul vissza) a ház hátsó rövid homlokzatának oromzatán elhelyezkedő padlásajtóhoz.
A telken nemcsak a házak, de a gazdasági épületek is egymáshoz vannak építve. A házzal szemben elhelyezett gazdasági épület jelenleg fürdőszobává van alakítva, nyitott fedélszékkel, padlólappal és csempézett falakkal. A nyílászárók itt is modernek. A külső fal fehérre festett, az épület lefedése nádazott nyeregtető. Az épület végéhez kis kőfalú bódé csatlakozik faajtóval, amely régebben WC volt, ma kis fáskamraként funkcionál.

2011.11.19 15:37 Torja állapot: 4 - koordináta: N 46° 48,073' E 17° 26,097' - pont: 9

Sajnos helyenként vizesedés nyomai látszanak, és a pergő festék is rontja az összképet, az udvara rendezett

Móricz-ház (0.072 km)