Présház

Agrár műemlék
présház
Tapolca Körzeti Földhivatal
Présház, népi, 1837.
:
Domboldalon, az út mentén álló téglalapos alaprajzú ház. Náddal fedett nyeregtetején téglából falazott kéményfej látható. A ház előtt jobbra szőlőprés áll. Fő- és kerti homlokzatán terméskő járda húzódik, bal oldalán lépcső vezet fel.
Főhomlokzata háromszögű oromzattal van lezárva, tükrös kialakítású. A homlokzat alsó szintjén kvádert utánzó vakolattal kialakított lizénák között kétszárnyú, fatáblás ablak. Orommezejében felül négyszöges vakablak, alatta dekoratív falmezőkben elhelyezett, vakolatból képzett faltükrökben felirat. A présház főhomlokzata jobb oldalon rövid kőfalban folytatódik, amely alacsony támfallal körülvett előkertet alkot.
Bal oldali hosszú homlokzatán szegmensíves szalagkeretben kétszárnyú, rombuszmintás faajtó van, balra tőle, egy kicsit megemelt szinten kétszárnyú, zsalugáteres ablakkal. A homlokzat főhomlokzat felőli része tükrös kialakítású, a hátsó, kicsit beljebb ugratott része nem.
A jobb oldali homlokzat kb. 80 cm magas terméskő lábazaton áll, fala vakolatlan, rajta az előzőhöz hasonló ablak és egy rombuszmintás, kétszárnyú faajtó, amely valószínűleg későbbi.
A ház hátsó rövid homlokzata mögött kőfal van.

Jó állapotú 158 éves présház, csak kicsit kopik a festése.