Tapolca Körzeti Földhivatal
Lakóház, népi, 19. sz. közepe.
:
Előkertes, téglalap alaprajzú, zsúppal fedett nyeregtetős épület, pártázatos, fedett kéménnyel. Mellette, az udvar végében földbe süllyesztett pince van.
A főhomlokzat jobb oldalán nyílik az oldalhomlokzati tornácra vezető ajtó, mellette kétrétegű, hatszemes, fakeretes ablak. A szalagkeretes nyílások vakolatból képzett faltükörben helyezkednek el. Az oromzaton felül fehér keretben téglalap alakú résablak van, alatta fehér mezőben felirat.
Az udvari homlokzat főhomlokzat felőli részén téglapadlós, gerendás pallófödémmel fedett tornác helyezkedik el, két félköríves, mellvédfalas árkáddal. A második szolgál bejáratul. Ezt a homlokzatrészt kosáríves bejárattal ellátott, visszaugratott falsíkú, nyitott rész követi, mellette két hatszemes, fakeretes ablak, majd egy ismételten visszaugratott homlokzatrészen téglalap alakú, kazettás faajtó van. Ez utóbbi három nyílás egy 1927-ben beomlott kis kamra helyén épült épületrészhez tartozik. A ház végében alacsony kőfal áll.
A hátsó rövid homlokzaton kis falépcső vezet fel a zsalugáteres, modern faajtóhoz. A domb lejtése miatt itt jóformán csak a tetőtér látszik ki a földből. Hátsó hosszú homlokzatán nincs nyílás.
A ház rövid hátsó homlokzatánál kezdődő alacsony kőfal jobb oldalt földdombba süllyesztett kamrahelyiségben folytatódik, amely korábban pince lehetett. Téglalap alakú ajtónyílásában faajtaja és félköríves dongaboltozata van, a hátsó falon egy szegmensíves falfülke van. Téglapadlója "G.N.E. 1826" bélyeges téglákból áll.

Szép, karbantartott ház, rendezett kerttel.