bérház
rövid leírás:
Kétemeletes, romantikus ház, Kasselik Fidél, 1816., II. emelet Diescher Antal, 1862., Török Pál utcai szárny Bergh Károly, 1870.
Jellege:
Három oldalán szabadonálló, két téglalap alakú belső udvar köré szerveződő, ÉK-i tájolású, kétemeletes bérház.

Főhomlokzata: Földszintje hét, az emeletek nyolc tengelyesek. A két középső emeleti tengely nyílásai között a többihez viszonyítva keskenyebb a távolság.
A földszinten magas kőlábazat húzódik. Szalagszerű osztópárkány választja el az első emelettől. Félköríves, kőkeretes nyílások tagolják, a vakolat kváderezett. Középen nyílik a félköríves, felülvilágítós kapu. A felette lévő, homorú profilú, kockafejes gyámokon nyugvó kő erkély a mellette emelkedő kő falpillérekre támaszkodik. Az erkély kőrácsát csúcsukra állított négyzetekből álló elemek alkotják.
A két erkélyajtót három, volutában végződő, levél- és gyöngysordísszel ellátott fejezetű pilaszter keretezi. Az emeletet a tagolóelemek felett előreugró, tojássoros párkány zárja le. Rajta kis falpillérek között a második emelet ablakainak könyöklődíszei láthatóak: íves pálcasor, a közökben rozettával. A kis pillérek tetején kőgolyók vannak. Az első emelet szalagkeretes ablakait íves, levéldíszes gyámokon nyugvó, egyenes vonalú szemöldökpárkány koronázza. Az emeleten keskeny könyöklőpárkány fut végig. Ez a második emeleten is megtalálható, itt szalagkeretes ablakok nyílnak, felettük egyenes szemöldökgerenda húzódik. A főpárkány volutás, levéldíszes gyámokra támaszkodik. A gyámok között kazettás díszítés látható.
A Nyugat felé eső oldalhomlokzat első három tengelyén a főhomlokzat tagolása folytatódik. A következő tíz tengelyben a homlokzat jellegtelen. A földszinten a vakolat kváderezett, a nyílások félkörívesek. Felül szalagkeretes, egyenes záródású ablakok sorakoznak, a párkányok egyszerűek. A földszinten a harmadiktól a hatodik tengelyig, az első emeleten a második tengelyben és a negyediktől a hatodik tengelyig valamint a második emeleten az elsőtől az ötödik tengelyig vakablakok találhatóak.
A Török Pál utcai homlokzat: Kilenc tengelyes, két emeletes. A középső tengely enyhén előreugrik. A földszinten magas kőlábazat fut végig. Tagozott osztópárkány választja el az első emelettől. Középen nyílik az egyenes záródású, felülvilágítós kapu. Egy mély falfülkében található, alacsony, egykarú, egyenes lépcső visz fel hozzá. A kapunyílást keskeny, sima törzsű, korinthoszi pilaszterek keretezik. Íves záróköve felett a párkány előreugrik. A negyedik és nyolcadik tengelyben pinceablak nyílik. A földszinten félköríves ablakok sorakoznak. A vakolat sávozott.
Az első emeleten keskeny könyöklőpárkány húzódik. Itt szalagkeretes, egyenes záródású ablakok nyílnak. Szemöldökpárkányuk íves, levéldíszes gyámokon nyugszik, az első, ötödik és kilencedik tengelyben háromszögű timpanonnal és kőbábos könyöklődísszel egészülnek ki.
A második emelet könyöklőpárkánnyal van elválasztva. Az ablakok szalagkeretesek, kiugró szemöldökkel. A gyámokon nyugvó főpárkány fogrovatos.
Az oldalhomlokzat, mely a már leírt oldalhomlokzathoz Keletről csatlakozik tizenegy tengelyes. A földszinti ablakok félkörívesek, az emeleti ablakok szalagkeretesek, egyenes záródásúak. A földszinten a negyedik, a hatodik és a tizedik tengelyben, az első emeleten a harmadiktól a hetedikig és a tizedik-tizenegyedik tengelyben valamint a második emeleten a hatodik és a tíz-tizenegyedik tengelyben vakablakok találhatóak. A főpárkány nem gyámos, a fogrovat is hiányzik.
Nyeregtető, cserépfedés.
:
Két udvaros, kétemeletes lakóház átmenő telken. Nyugati homlokzata a református templom melletti szűk udvarra néz. A Kálvin téri homlokzat az emeleteken 8 tengelyes, a középtengelyben levő kapu fölött áttört kőmellvédes erkély.
Épült 1816-ban, Kasselik Fidél terve szerint. Második emelete 1862-ben, Diescher Antal terve szerint, a Török Pál utcai szárny 1870-ben, Bergh Károly terve alapján épült.
Üzlethelyiségek

Jó állapotú épület. A Török Pál utcai oldalon ronda firka.