Tapolca Körzeti Földhivatal
Lakóház, népi.
:
Téglalap alaprajzú, fehérre festett falú, nád nyeregtetős, előkertes beépítésű épület, a tetőn két félkör alakú tetőablakkal és két tégla-kéményfejjel.
Főhomlokzatát két vakolatból képzett tükör tagolja, melyekben egy-egy téglalap alakú, szalagkeretes, hatszemes, kétrétegű ablak van. Az oromzat tengelyében az alsókhoz hasonló, de kisebb ablaknyílás látható.
Hosszú udvari homlokzatának bal oldalán egy szalagkeretes ablak látható, felül jelzett szemöldökkővel, mellette a félköríves tornácnyílásban kialakított modern, felül üvegezett faajtó van. Minden nyílás vakolatból képzett szemöldökkel rendelkezik. A homlokzat bal oldalán két, az elsőhöz hasonló kialakítású ablak mellett modern faajtó látható.
Az udvaron több épület helyezkedik el, a bal oldali előkertes házzal szemben a jobb oldalon alacsonyabb, utcafrontos beépítésű, téglalap alaprajzú gazdasági épület áll, nád nyeregtetővel. Főhomlokzata nyílástalan, udvari homlokzatán két kétszárnyú, modern ablak között egy téglalap alakú, kétszárnyú, modern faajtó van. A nyílások szalagkeretesek. Náddal fedett nyeregtetején két félkörös tetőablak van, illetve egy téglakémény. A főépületnek és ennek az épületnek hátsó rövid homlokzata a kert végében végighúzódó kőfal elé épült.
Az épületek között, a kőfallal párhuzamos hátsó hosszú homlokzatú, náddal fedett félnyeregtetős, téglakéményes épület áll, melynek a lakóépület felé nincs nyílása. Fala fehérre festett, lábazat barna, udvari homlokzatán egy kétszárnyú, zsalugáteres ajtó mellett egy négyszög alakú ablak van. Mindkét nyílás szalagkeretes, jelölt szemöldökkővel. Jobb oldali rövid homlokzatán egy szalagkeretes, kétszárnyú, zsalugáteres ablak fölött téglalap alakú padlásablak nyílik.
A melléképületek között a bástya előtt modern, magas faépítmény (erkély) foglal helyet. A főépület udvari homlokzata előtt a fal előtt kis, kőpadlós terasz van.

Tökéletes állapotban lévő ház, hasonlóan a legtöbb régi szigligeti házhoz.

Móricz-ház (0.001 km)