Megújulásunk támogatója:  

Móricz-ház

azonosító:
10406
törzsszám:
5330
szélesség (lat):
N 46° 48,067'
hosszúság (lon):
E 17° 26,045'
védettség:
Műemléki védelem
jelleg:
Építmény
név jellemző:
Mai
eredeti kategória:
Lakóépület
eredeti főtípus:
lakóház
eredeti típus:
népi lakóház
megye:
Veszprém
helység:
helyrajzi szám:
107
település KSH kódja:
24891
földhivatal:
Tapolca Körzeti Földhivatal
rövid leírás:
Lakóház, ún. Móricz-ház, népi, 1831.
:
Előkertes beépítésű, téglalap alaprajzú épület, fehérre festett falakkal. Lefedése nád héjazatú nyeregtető, két félkörös tetőablakkal és egy téglakéménnyel. A ház előtt szőlőlugas van.
Főhomlokzata vakolattükrökkel tagolt. A szürkére festett lábazat fölött szalagkeretben két kétszárnyú, zsalugáteres ablak van, tükrös szemöldökdísszel. Az oromzat tengelyében sarkain élszedett szalagkeretben négyszöges szellőzőablak foglal helyet, alatta hasonló keretben a stukkóból képzett 1738-as évszámot olvashatjuk.
Hosszú udvari homlokzata tornácos kialakítású. A tornácnak alacsony, falazott mellvédje van két bejárati nyílással, a nyílásokat a mellvéden álló faoszlopok választják el egymástól. Padlója hajópadló, lefedése gerendás pallófödém. A tornácról egy fakeretes, kétszárnyú ablak mellett két fakeretes, modern faajtó nyílik, valamint két kétszárnyú, fakeretes ablak. A ház végében kissé visszaugratott homlokzati síkú, de azzal egy tető alá tartozó, átalakított épületrész látható, melynek tornácát gerendás pallófödém fedi. Az épület rövid hátsó homlokzatának oromzatában egymás mellett, különböző magasságokban három modern, hosszúkás ablak van. Ehhez a homlokzathoz csatlakozik annak jobb oldalán az alacsonyabb, cseréppel fedett nyeregtetős, későbbi toldaléképület. Ennek udvari homlokzatán két kétszárnyú ablak és egy kétszárnyú faajtó van.
Az épület hátsó rövid homlokzata mögött magas kőfal, bástya áll. Ehhez a kőfalhoz csatlakozik rövid hátsó homlokzatával a gazdasági épület is, amely az udvar jobb oldalán áll, udvari homlokzatával párhuzamosan a főépülettel. A téglalap alaprajzú épület cserép héjazatú nyeregtetővel fedett, főhomlokzatán egy modern ablaka, a főépület felé egy téglalap alakú ajtaja van.

Állapotjelentések

2009.04.12 17:54 carmin állapot: 5 - pont: 2

Szép állapotban van a ház.

Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.

Közeli objektumok

Lakóház (0.023 km)
Lakóház (0.062 km)
Lakóház (0.067 km)
Lakóház (0.094 km)
Lakóház (0.094 km)
Lakóház (0.096 km)
Lakóház (0.097 km)
Lakóház (0.099 km)
Lakóház (0.099 km)
Lakóház (0.099 km)