Iskola és lakóház

oktatási és gyermekintézmény
Tapolca Körzeti Földhivatal
Iskola és lakóház, népi.
:
Az épület három szárnyból áll. Az első szárny előkertes beépítésű, az utca vonalával párhuzamos gerinccel épült. Mögötte, vele párhuzamosan, de visszaugratva található a hátsó szárny, a kettőt pedig a középső, rövid, merőleges szárny köti össze. A ház fehérre festett falú, náddal fedett nyeregtetővel, félkörös tetőablakokkal, körülötte modern téglajárdával.
Az első szárny főhomlokzata háromszög alakú oromzattal záródik, tükrös kialakítású. A földszint tengelyében vakolattal jelzett szemöldökgyámos vakablak, az oromzat szélét téglasor díszíti. Az oromzatban domború vakolatmezőben "ANNO 1793" felirat, valamint középső részén felül félköríves lezárású, négyzetes mezőkben mellett IHS betűk és MARIA névbetűi.
Hosszú homlokzatán két vakolatból képzett szalagkeretes, modern faajtó, valamint hét négyszemes, szalagkeretes, szemöldökgyámos ablak van, a-b-b-b-a-b-b-b-b elosztásban, balról jobbra.
A merőleges szárny udvari homlokzatán félköríves árkádos, mellvédfallal tornác helyezkedik el. Az öt árkád közül balról a negyedikben alakították ki az ajtónyílást. A hátsó hosszú homlokzaton egy szegmentíves ablak és egy befalazott szegmentíves ajtónyílás van.
A hátsó épületszárnyba a merőleges szárny tornácának végéről megközelíthető. A két épület találkozásánál boltozott pincébe nyílik bejárat.
Ez a szárny téglakéményes, modern nyílásokkal tagolt. A korábbi lakóházat jelenleg újítják fel. Hátsó rövid homlokzatának oromzatán egy négyzetes, szalagkeretes oromablak van, a főhomlokzat felé néző rövid homlokzatán pedig egy kis négyszöges ablak és hatszemes ablakok vannak.

Jó állapotban.