Kétemeletes, eklektikus sarokház, Frey Lajos és Kauser Lipót, 1870.
külső leírás:
Jellege: Kétemeletes bérház, háromszögű udvar köré épült, szabálytalan trapéz alaprajzú saroképület. ÉNy-i, K-i tájolású.

Külső:
Gönczy Pál utcai homlokzata (ÉNy-ra) 33 tengely szélességű. A falat az 1-3. tengelyben enyhén kiugró sarokrizalit, a 13-21. tengelyben lapos kiülésű középrizalit tagolja. A lábazatot falfülkékben nyíló, fekvő téglalap alakú pinceablakok tagolják.
A földszintet borító vakolat rusztikázott, keskeny könyöklőpárkány fut rajta végig. Az egyenes záródású ablakok falfülkékben sorakoznak. Könyöklődíszük faltükör, benne üres tondó. A záróköveket férfifejek díszítik, felettük kis, akrotérionos oromzatok húzódnak. A 18. tengelyben az ablak magasabban indul, alatta vasajtó nyílik. A szalagkeretes, egyenes záródású fülkében lévő félköríves, felülvilágítós kapu a 17. tengelyben található. A szintet fogrovatos osztópárkány zárja, mely a középső három tengelyben íves, függőlegesen sávozott táros gyámokkal, köztük füzérdísszel egészül ki.
Az első emeleten keskeny könyöklőpárkány húzódik. A szalagkeretes, egyenes záródású, szemöldökös ablakok könyölkődísze egy-egy enyhén kiugró falmező. Az oldalrizaliton a szemöldök íves gyámokra támaszkodik, a középrizalit ablakai felett szegmensíves timpanon található. A középső három tengelyben ezeket füzérdíszes jón pilaszterek keretezik, félköríves oromzattal, levéldísszel, báboskorlátos könyöklődísszel. Az emeletet lezáró csonkapárkány itt előreugrik.
A második emeleten egyszerű, szalagkeretes ablakok sorakoznak, az oldalrizaliton kiugró szemöldökük van. A középrizalitot sima törzsű pilaszterek tagolják. Felül íves gyámokon nyugvó, tojássoros főpárkány húzódik, a rizalitokon frízében palmettasorral.
A Lónyai és Gönczy utcák sarkán három tengelyes sarokhomlokzat emelkedik, melyet szintenként négy-négy pilaszter tagol.
A földszinten törzsük kváderezett, fejezetük lényegében az előreugró osztópárkány. Az első emeleten törzsük sima, fejezetük tagolt, a második emeleten a törzseik tükrösek, váza-, fonat- és palmettadísz látható bennük, felettük a párkány előreugrik. A középtengelyben, a földszinten üzletajtó nyílik, melyhez lépcső vezet. Felette egy három íves kőgyámon nyugvó erkély látható. A két szélső gyám volutás, levéldísszel borított. A kőerkély íves, báboskorlát húzódik rajta. A részletképzés olyan, mint az előbb leírt homlokzaton. Az első emeleten a szegmensíves timpanonos ablakok láthatóak, a fríz palmettadíszes.
A Lónyai utcai homlokzat is olyan kiképzésű, mint a Gönczy Pál utcára nyíló. 23 tengelyes, az 1-3. és 21-23. tengelyek enyhe kiülésű oldalrizalitok, a 9-15. tengelyben középrizalit ugrik előre. A 17. tengelyben a földszinti ablak alatt vasajtó nyílik. A 18. és 19. tengelyben is ajtó van. A 12. tengelyben lévő, egyenes záródású kaput rusztikás törzsű pilaszterek keretezik. Felette a párkány kiugrik, stilizált palmettasor felett dór fríze van. A metopékban rozettadísz látható. Az első emeleten az oldalrizalitok középső tengelyében és a középrizaliton a szegmensíves timpanonos ablakok nyílnak, a kapu felett kanellurázott jón pilaszterekkel keretezve, báboskorlátos könyöklővel, melynek oldalát akrotérion díszíti. A második emeleten a rizalitokon a szemöldökös ablakok láthatóak, felettük a fríz palmettás.
Megvannak az eredeti fa kapuszárnyak.
:
Háromszög alakú saroktelken zártsorú beépítéshez csatlakozó, kétemeletes lakóház. A három tengelyes íves sarokrészt erkély és tetődísz hangsúlyozza. A két hosszú homlokzatot sarok-, illetve középrizalitok tagolják, utóbbiakban bejárat nyílik mindkét utcáról. Körben függőfolyosós udvar.
Építtető: Nagel Ármin. Tervező: Kauser Lipót és Frey Lajos. 1872-ben átépítették a Műegyetem ideiglenes elhelyezése céljából, Hauszmann alajos terve szerint.
A revíziókor felújítás alatt állt.

Most a teljes saroképületet sikerült lefotóznom, gyönyörű, hibátlan állapotban van.