Szent Miklós domonkos templom maradványa

Rom
SZAKRÁLIS ÉPÍTMÉNY
rövid leírás:
Domonkosok egykori Szent Miklós templomának maradványai, 13-15. sz., új épületbe foglalva. Egykori jezsuita kollégium copf homlokzati fala, 18. sz. vége, F. A. Hillebrandt; új épületbe foglalva.
:
A Hilton hotel szárnyaitól közrefogott, tört kőből épült templom romja, melynek szentélyfeje a budai városfalból kiugrik. A szentélyfej jelentős, tömör alépítményen áll. Sarkait sugárirányú támpillérek csonkjai erősítik. Az alépítmény két osztópárkánnyal tagolt, a felső a szentély padlószintjének magasságában található. A párkányok átfordulnak a támpilléreken is. A támpillérek homlokoldala kváderezett.

2012.02.26 10:58 klo állapot: 4 - koordináta: N 47° 30,172' E 19° 2,021' - pont: 5

A hajó állapota a legutóbbi ittjártam óta nem változott. A szentély részen sok a kifagyás és emiatt a törött kő. Az állapota egyébként jó, a látogatóknak csak a töredéke talál ide a Halászbástyától.