Tapolca Körzeti Földhivatal
Lakóház, népi.
:
Két ház szerepel ugyanazon házszám alatt, folytatólagosan egymás mögé építve. Az útra merőleges gerincű, annál alacsonyabban elhelyezkedő, előkertes beépítésű épületek, náddal fedett nyeregtetővel, amelyen tégla kéményfejek és modern tetőablakok láthatók. Fordított elrendezésűek: hátsó rövid homlokzat néz az utcára. Az előkert előtt magas kőfal húzódik.
Az utcától távolabbi ház (a hrsz. alapján csak ez a műemlék) valamivel alacsonyabb a másiknál. Főhomlokzatán az eredeti nyílás(ok) eltüntetésével háromrészes, zsalugáteres franciaablakot alakítottak ki. Az oromzat tengelyében kétszárnyú, zsalugáteres ablak nyílik. A homlokzat előtt teraszt alakítottak ki, két oldalán kőfallal. Ugyanitt állították fel a szőlőlugast is, amelynek fagerendái az orommező alatt csatlakoznak a homlokzathoz. A terasz mellett kőlépcső húzódik. Udvari homlokzatán, a bejárat felőli részben két modern, kétszárnyú, zsalugáteres ablak között egyszárnyú, zsalugáteres ajtó van.
A hátsó ház udvari homlokzatán egy kétszárnyú és egy egyszárnyú zsalugáteres ablak között kapott helyet a modern ajtónyílás. Az épület hosszú hátsó homlokzata részben a földbe van süllyesztve, falsíkját a tető alatt kicsiny nyílások bontják meg.

Az épület jó állapotnak örvend továbbra is.