Római katolikus kápolna

kápolna
Tapolca Körzeti Földhivatal
R.k. kápolna, népi. (Szentháromság)
:
A Szentháromságról nevezett kápolna a Rókarántó hegy tetején, erővel övezve, szabadon áll.
Szegmensíves apszisú, négyszöges hajójú nagyobb kápolna, homlokzati középtoronnyal. Falai fehérre festettek, lefedése cserép héjazatú nyeregtető.
Főhomlokzata háromszögű oromzattal lezárt, tükrös kialakítású. A homlokzat szélein vakolatból képzett kváderekkel borított pilaszterek futnak föl, közöttük a földszinten szegmensíves, szalagkeretes ajtónyílásban kétszárnyú, kazettás faajtó van. Fölötte szalagkeretes, félkör alakú ablak helyezkedik el, profilált könyöklőpárkánnyal. E fölött cseréppel borított párkány fut végig. A timpanonban szalagkeretes körablak kapott helyet, fölötte stukkódísz látható.
A homlokzat mögött elhelyezkedő, négyszög alaprajzú tornyát két osztópárkány szakítja meg, az egyik a mind a négy oldalon körbefordul, félköríves kis toronyablak vállmagasságában. A torony fehérre festett kő gúlasisakkal fedett.
Az oldalhomlokzatok kialakítása megegyezik. Alul vert vakolattal borított lábazati párkány fut körbe, felül egyszerű kialakítású zárópárkány. A szentély felől a homlokzatokon egy-egy kváderutánzó vakolatból képzett lizéna figyelhető meg, a torony felől egy-egy félköríves, szalagkeretes, könyöklőpárkányos ablak nyílik, zsalugáteres ablaktáblákkal.

A kis kápolna nagyon szép helyen van, gyönyörű a kilátás a Balatonra. Körbejárva találtam egy ablak alatt repedéseket a falon, és a tető alatt is vakolat hiány van.

Présház (0.122 km)
Présház (0.310 km)