Várrom

Rom
vár
Tapolca Körzeti Földhivatal
Várrom, román kori, 1260-1262. Többször átalakítva és bővítve a 17. sz.-ig.
:
Alsóvár. Kapuja maradványai nem láthatók, eddig még ásatással sem tisztázott, hogy hol állt. Északi, téglalap alaprajzú torony, kiépítése az alsóvár létesítésével (XIV. sz. első fele) egyidőben történt. Előtte egyosztatú, nagy, téglalapos épület állt, a vár alapításának istálló lehetett.
Kétosztatú lakóépület az alsóvár korai időszakából. Valószínűleg a várkatonaság részére készült. Elpusztult a XVII. sz. végén.
Félkör alaprajzú torony az alsóvár korai (XIV-XV. sz-i) korából. Az 1530-1540-es években bővítették a várudvar felé, hogy szakállas puskákat helyezzenek el rajta.
Az alsóvárból sziklába vágott széles lépcső vezet a meredek sziklára épült középső és felső várba. A középső vár északi falához épült a Martonfalvay rondella az 1530-as években. Falain széles ágyúlőrések sorakoznak, két sorban. A szűk középső várban a sziklafalak szakaszos lefaragásával és függőlegesre vésésével teraszokat alakítottak ki. Ezeken egy háromosztatú ház maradványai (alapfalai) állnak, amely - már csak a terep adottságai miatt is - emeletes lehetett, és belseje fa gerendákkal volt bélelve.
A felső várba a kapu előtti farkasvermen átívelő rekonstruált felvonóhídon juthatunk. Az északi bővítmény megépítésekor a felvonóhidat átalakították, majd a XVIII. sz. elején végleg megszüntették. Palota: a két torony közé 1260-62-ben épület lakóépület. A lakóépület alsó szintje egy nagyobb és két kisebb boltozott helyiségből állt. Az északi kisebb helyiségből fűtötték a nagyterem sarkában álló cserépkályhát. A déli kisebb helyiség feltehetően hálófülke lehetett. A helyiségeket az udvar felé néző kőkeretes ablakok világították meg.
A nyugati belső torony 4,5x6 m alapterületű, egybeépült a várfallal, azzal egykorú, az 1260-1300-as évekből.

A várrekonstrukció első szakaszában a tervezettek zömét sikerült megoldani. Most a munkálatok újabb pályázati forrásból és önerőből folytatódnak.
A felújítás, a vár, a kiszolgáló egységek és az információs anyagok meggyőzően hitelesnek tűnnek.