Présház

Agrár műemlék
présház
Tapolca Körzeti Földhivatal
Présház, népi, 18. sz.
:
Előkertes beépítésű, bal oldalán alacsony kőfallal határolt, téglalap alaprajzú, fehérre festett falú, nád nyeregtetővel fedett épület, alacsony terméskő lábazattal. Keskeny előkertjében három lépcsőfok vezet fel az épület előtt a hátsó hosszú homlokzat irányában.
Az épület főhomlokzatán kétszárnyú, zsalugáteres ablak helyezkedik el. Hosszú udvari homlokzatán szegmensíves bélletben kétszárnyú, zsalugáteres faajtó nyílik, majd a homlokzat rövid beugratott szakasza mögött egy téglalap alakú ablaknyílást láthatunk, modern nyílászáróval.
Hátsó hosszú homlokzata az utca emelkedése miatt erősen süllyesztett, vakolatlan, nyílás nélküli.
Az épületet annak hátsó rövid homlokzata felől " L" alaprajzúra egészíti ki egy magasabb, emeletes, nyeregtetős, modern szárny.

2010.06.01 13:34 missmoon állapot: 5 - koordináta: N 46° 47,707' E 17° 26,775' - egyéb

A présház állapota jó, udvara hangulatos. Nádfedeles, igazi jellegzetes szigligeti épület. Kár, hogy a környéket ellepték a tájidegen monstrumok is, a NP munkatársának tiltása ellenére...

Présház (0.154 km)