Tapolca Körzeti Földhivatal
Lakóház, 18. sz. Átalakítva.

A Sümeg, Deák F. u. 13.(23.) szám alatti lakóépületet tulajdonosa 2004-ben elbontotta, amiért a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal örökségvédelmi bírságot alkalmazott vele szemben. A telekre új anyagokból, eltérő alaprajzi elrendezéssel új épület épült, a műemléki védettség fenntartása ezért okafogyottá vált.
[A fenti öt esetből kettő (Csehi, Sárvár) még abból az időszakból származik, amikor a hivatal jogelődje – az Országos Műemléki Felügyelőség – nem rendelkezett építésügyi hatósági jogkörrel. A további esetekben az Országos Műemlékvédelmi Hivatal, illetve a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal egyaránt bírsággal szankcionálták a jogsértő magatartást, az annak eredményeképpen létrejött értékvesztés ugyanakkor – a műemléki nyilvántartásnak a valós
állapotokhoz való igazítása érdekében – a műemléki védettség törlésének szükségességével jár.]
forrás: Egyes ingatlanok műemlékké, valamint műemléki jelentőségű területté nyilvánításáról, illetve műemléki védettségének megszüntetéséről szóló miniszteri rendelet tervezete Budapest, 2008. január 21.