Megújulásunk támogatója:  

Várhegy

azonosító:
-6402
védettség:
Helyi védelem
eredeti kategória:
Védett terület
megye:
Nógrád
helység:
rendelet:
6/1998

Állapotjelentések

2010.08.08 13:55 zsalaber állapot: 5 - egyéb

Elszaladt az idő, így csak megközelítettük a Várhegyet. A várból már nem maradt semmi, de a tetőre vezető úton egy keresztet állítottak emlékül a neve Fínyes kereszt. Itt mi a műemlék a hegy vagy a vár ?

EGYÉB INFO:
"A késő bronzkorban és a kora vaskorban az Észak-magyarországi Pilinyi (Kr. e. 15-13. sz.) és a Kyjatice-kultúra (12-8. sz.), valamint a tiszántúli Gáva és a dunántúli Urnamezős kultúra (12-8. sz.) fémműves központjai egész Közép-Európában egyedülálló gazdasági-társadalmi jelentőséggel bírtak. Középhegységeink erdővel borított területein gyakran több méter magas, legalább 3000 éves sáncokkal körülvett, 5-től 100 hektár nagyságot is elérő magaslati települések rejtőznek. A térség késő bronzkori „regionális” központjai közül a legjelentősebbek – nemzetközi jelentőségükre való tekintettel - kiemelt védelmet kaptak. "
Forrás:http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:2Awl4mVR1rYJ:www.koh.hu/tartalom_archiv.php%3Fidt%3D20090206114245%26t%3Dog+pilinyi+kult%C3%BAra&cd=6&hl=hu&ct=clnk&gl=hu

EGYÉB:
"MÚLT-idézõként fontossággal említhetjük a XIX. század végén, illetve a XX. század elején Pilinyben lakó Nyáry család munkássága révén megismert bádeni kultúra emlékanyagát a pilinyi Várhegyrõl. Kiemelkedõ jelentõségû a Piliny-borsósi késõbronzkori urnatemetõ, amelyet a kor anyagi mûveltségének mutatójaként a Börzsöny-Cserhát-Mátra vonaltól északra "pilinyi kultúra" néven regisztrált a tudomány. Emellett ismerünk a Piliny-Sírmány nevû - 207 méter magas - kerek hegy Árpád-kori temetõjének területérõl kelta leleteket is. "
Forrás:
http://webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:LoxPzaA_FF4J:www.eutudakozo.hu/miniweb/piliny_kozseg/+pilinyi+kult%C3%BAra&cd=8&hl=hu&ct=clnk&gl=hu


Új jelentés készítéséhez be kell jelentkezni.