Általános iskola

Csongrád

Jó állapotú iskola rendezett környezetben, nem vizesedik, a teteje ép.
Iskolánk múltja, jelene:

idézet "Palotán 1774-es adatok szerint még nem volt iskola. 1812-ben két tanító oktatott az egyházi jellegű iskolában. Kelemen László az elsõ színigazgató volt az egyik , õ a kántori teendõket is ellátta. 1848-ban még nem kellett kötelezõ jelleggel iskolába járni, így a tanköteles korúak (472 fõ) fele sem látogatta az iskolát.
Az iskola a mai emeletes iskola helyén állt. Ezt 1856-ban lebontották , és a következõ évben adták át az új, négy tantermes épületet.
1872-tõl községi irányítású lett az iskola. Az 1868-as törvény kötelezõvé tette minden 6. életévét betöltött gyermek iskolába járását. Délelõtt és délután is folyt a tanítás. Egy-egy tanító óra 100-120 tanuló jutott.
1891-ben épült Deák Ferenc utcai úgynevezett kisiskola. 1894-ben a régi községháza épületében létesítettek tantermeket. Ekkor már 10 tanító dolgozott a faluban.
1902-ben az állam a községtõl átvette az irányítást, ezzel az iskola állami jellegû lett. 1907-ben, mivel a tanulók száma gyarapodott, felépítették az „Újiskolát”. A tanyákban élõ gyermekek a nagy távolság miatt azonban nem tudtak bejárni az iskolába, ezért 1907-ben Alsóugarban, majd 1924-ben Felsõugarban osztatlan iskolát létesítettek. (Ez az intézmény 1962-ben megszûnt.)
A II. Világháború előtt a népiskola hatosztályos volt, és mûködött mellette az ún. ismétlõ-vagy gyakorló iskola. Amikor az elemi iskolát nyolc osztályra emelték, az ismétlõ iskola megszûnt. 1932-ben gazdasági iskolát is létesítettek a községben, amelyet 1968-ban nevelõotthonná alakítottak át."

plébánia (0.024 km)
tájház (0.103 km)