Szakrális épület

A Kis Szent Teréznek és a világháborúban elesett hősöknek szentelt templom a magyar történelem egyik viharos időszakában, az elveszített világháborút és a trianoni országcsonkítást követő nagy gazdasági világválság közepette készült el. Építői, a „Szent Istvánról nevezett Magyar Sarutlan Kármelita Rendtartomány” szerzetesei – élükön Dr. Hász Brokárd tartományfőnökkel – energiát, fáradtságot, anyagiakat nem kímélve építették fel ezt a szép, neoromán stílusban készült templomot, amely már nagyon korán, 1931-ben elnyerte a „priorátus” rangot. Tervezője Bruno Buchwieser nagynevű bécsi építész-tervező, kivitelezője Marshall Béla építész és segítője, Langmár Ferenc építőmester voltak. Az 1927-ben kezdődött építkezés 1930-ra készült el, ekkor történt meg a templom és a hozzáépített rendház megáldása (1930. október 3.)
Az építést követően azonnal megkezdődött a templombelső berendezése. A toronyban elhelyezett „Imre”, „Ottokár” és „László” harangok Szlezák László aranykoszorús harangöntő mester munkái, míg a sienai, thassosi és ruszkicai márványból készült gyönyörű oltárok, oltárszobrok Krasznai (Krausz) Lajos nagyszerű szobrászművész tervei alapján valósultak meg.
A II. világháború alatt a templom nem szenvedett el súlyos sérüléseket, bár a javítás több évig eltartott.
A rendszerváltást követően újjáalakult Kármelita Rend visszakapta templomait, köztük a keszthelyit is.
2008 óta itt található a Kármelita Rendtartomány székhelye is.
Forrás: Wikipédia