" 1846-ban készült el Keszthelyen az első balatoni fürdőház és csárda. Ez akkoriban történt, mikor a menetrend szerint közlekedő Kisfaludy gőzős először érkezett a Keszthelyi öbölbe. Ennek tiszteletére hívták a Balaton utcát 1880-ig Gőzős utcának, amely egyenesen vitt le a kikötőbe és a Szigetfürdőhöz.

A szigetfürdő 1869-től a Balaton Fürdő Részvénytársaság kezelésében állt. Ennek, valamint a parknak a kezelését 1890-ben átvette a város. A park költségeihez a Festetics uradalom évi 300,- Ft-tal járult hozzá, míg a szigetfürdő üzemeltetésére fürdőbizottságot hoztak létre. A városi képviselő-testület által kimondott elvet, miszerint a balatoni fürdőt „nem nyerészkedési tárgynak, hanem a város felvirágzása tényezőjének” tekinti, igyekeztek megvalósítani. A befolyt jövedelmet így a fürdő és a park csinosítására fordították.

Az öbölben két szigetfürdő is volt, összesen 140 kabinnal. A ma látható épületet 19. századi arculatának megfelelően állították helyre – a régi szocreál betonfedél helyett az eredeti formájában gyönyörködhetnek a fürdőzők."

Hotel Hullám (0.074 km)