(két épület)

"Bántóan gazdag szecessziós homokzatú a Deák Ferenc utca 9. számú ház. Eredetileg a XVIII. században épült barokk stílusban. Egyik bejárati ajtaja szép asztalos munka ebből az időből. Díszítése azonos a református templom karzatának díszítésével. 1904-ben Baksay György paksi építész építette. Hajdan a házban székelt a szolgabírói hivatal valamint a községi és a városi tanács is itt működött egy időben.1985-től zeneiskola. Az épület eredetileg a Bun család tulajdonát képezte. A Bun család egyike a XIX. századi Paks leggazdagabb ipari üzemeket működtető kereskedő és bankár családjainak. Bun Gusztáv 1869-ben harmincezer forint tőkével megalapította a paksi takarékpénztárt, 1885-től ő működtette a téglagyárat. A XX. század válságot hozott a Bun család életébe. Egy olajipari vállalkozás miatt egyre nagyobb pénzzavarba került Gusztáv. Olyannyira, hogy halála után zárolták minden vagyonát sőt fiát 1916-ban a Királyi Törvényszék két év négyhónap fegyházbűntetésre ítélte.
A zeneiskola jelenlegi épületét Paks város önkormányzata több mint 400 milliós beruházással 2006-ban építette újjá, mert az eredeti épület életveszélyessé vált."

Novák-kúria (0.055 km)