prelátus

"Hajdan, az 1800-as évek elején, még présház állt a Prelátus helyén, amely Gyurki András tulajdona volt. Bizonyítandó ezt az az 1859-es paksi térkép, melyet a Városi Múzeumban láthatunk.
Gyurki Andrástól Bednárcz Róbert vette meg a házat és 1934-ben átépítette. Akkor kapta a barokk homlokzatot jellegzetes szimmetrikus tagolással. A két ion oszlop által tartott timpanon tetején tipikus barokk díszeket, kőurnákat láthatunk. Az ablakkeretek félköríves záródásúak szép díszes ornamentikával kapnak hangsúlyt, az épület homlokzatán.
A kovácsoltvas kapun belépve elsőként a félköríves francia erkély és alatta az íves záródású hatalmas üvegablakok tűnnek szembe, ugyanakkor nem elhanyagolható a falba süllyesztett szobor sem. A ház belsejében három egymásba nyíló szobát találunk. Mindhárom helységet míves csillár díszíti. A középső szobában lévő kandallót kovácsoltvas ajtó teszi jellegzetessé, körülötte tűzzománc képeket láthatunk. A kandalló valószínű, hogy Bednárcz Róbert idejében készült.
Bednárcz Róbert Budapest belvárosában teljesített papi szolgálatot. Az ő papi méltatása, pápai prelátus volt. Így kapta az épület a prelátus nevet. A prelátust dr. Tóthegyi József szülészfőorvos családja örökölte oly módón, hogy az orvos felesége Bednárcz prelátus keresztlánya volt. A házaspár azonban csak a második világháború után költözött be a házba. Addig a prelátus járt le Budapestről évente többször és gondozta a 8 hektár szőlőt.
1957-ben a Paksi Állami Gazdaság vette meg az épületet, és hasznosította a hegy levét, melyet még a Bednárcz Róbert által fejlesztett mintaszőlőből nyertek. A gazdaság palackozó üzemét az alagsorban állította fel. Az épület alatt húzódó pincerendszerben érlelték a paksi borokat. A boroscímkén a prelátusi kerti pavilon képével jelezték a nedű származási helyét.
A paksi prelátust 1992 óta a város önkormányzata tartja fenn reprezentációs célokra, hogy hangsúlyt kapjon az építészeti jelentőség is helyi védelem alá helyezte a házat. Utoljára 1996 augusztusában újították fel. A prelátus villa Duna-kanyarra eső szép kilátása ma is meggyönyörködteti az arra járókat."

Együttes (0.490 km)
Kúria (0.550 km)