Joszt-ház

Hajdú-Bihar

Nem voltunk biztosak korábban benne, hogy ez az épület a műemlék, mert kinézete alapján nem gondolnánk. Nemrég egy debreceni újságban részletes leírást találtam az épületről. Hibás az elnevezés, a helyes Jost-ház. Az épületet Jost Ferenc tervezte (aki a Csapókerti katolikus templom építésze is volt) 1935-ben, saját és családja számára. Eredetileg is vakolatlan volt, jellegzetessége a déli homlokzatán található napóra. Korábban a napóra fölött egy fülkében gyermekét tartó Madonna szobor volt, itt most ablak helyezkedik el. A napóra 6 méter magasan helyezkedik el, számlapját 14 darab klinkertéglából kirakott félkör alkotja, két méteres átmérővel. Az épület Bauhaus stílusban épült. Jelenleg az épület egyházi fenntartásban van.

Borsos villa (0.256 km)
park (0.597 km)