Barlangfürdő épületegyüttes

Agrár-ipari

A mai miskolctapolcai barlangfürdő már az ősidők óta ismert, de igazán csak a török uralom után vált igazi fürdőhellyé. Története Görömböly apátjához fűződik, aki 41771-ben felvetette a forrás és a barlang fürdőhellyé építését. Orvosokat hozatott Kassáról, megvizsgáltatta a víz gyógyhatását. A válasz ígéretes volt, ezért kiépítettek három medencét egy fürdőházzal és egy vendégfogadóval. Ebben az időben még a tapolcai hidegvizű forrásokat is felhasználták, ezért a víz hőmérséklete hűvösebb volt, mint jelenleg. Ekkor még a barlangot nem, csak a rajta kívül elhelyezett medencéket használták. A század közepére azonban elhanyagolták a fürdőhelyet, így az tönkrement, az épülete is leomlott.
1837-ben újíttatta fel az új görömbölyi apát, kibővítette a fürdő épületét, és az egyik medencét le is fedette. A barlangot azonban még ekkor sem használták.
A 20. században Miskolc város az egyháztól megvásárolta a fürdőt, nemcsak a termál, de az ivóvíz léte miatt is. A barlang vizének jelentőségére Pávai-Vajna Ferenc geológus már 1928-ban felhívta a figyelmet, és harcolt is a hasznosítása mellett, törekvését csak több mint harminc év után valósították meg.
Tapolca 1934 óta hivatalosan is üdülőhely. Az új fürdőházat 1939-ben kezdték felépíteni. Építkezés közben számos régészeti leletet találtak, és egy addig ismeretlen, 31,5 °C-os forrás is a felszínre tört. A termálfürdőt 1941-ben nyitották meg, de csak 1959. május 14-én került sor a Tavas-barlang Barlangfürdővé való alakítására.
A következő fejlesztés 1969-ben történt, amikor létrehozták a „dögönyözőt”, kiépítették a szabadtéri medencét, a „kagylót”.
Az 1980-as években új termeket és folyosókat csatoltak a fürdő eredeti területéhez, és melegebb (34 és 36 °C-os) medencéket is kialakítottak. Az 1998-ban megkezdett fürdőrekonstrukció fő feladata a fogadócsarnok felújítása, az öltözők és a gépek korszerűsítése volt.
Az Európában egyedülálló Barlangfürdő 2016-ban az év fürdője lett.

Forrás: Wikipédia