Bányász hősi emlékmű

Egyéb

1947. május 2-án kilenc munkába induló bányász vesztette életét Perecesen, amikor rájuk omlott a tárnába szállító kisvasút bejárata.
A bányászbaleset áldozatainak emlékére Markup Béla állította ezt a művet 1985-ben. A szobor másolat, azt eddig semmilyen forrásból nem tudtam meg, hogy az eredetije most hol található.
Eredetileg az avatás helyén, a volt 18. számú posta előtti téren állt.
Ekkor még csak a szobor volt meg, az emlékmű állítóinak megnevezését és az elhunytak névsorát tartalmazó két tábla 1-2 év múlva került mellé. Később úgy határoztak, hogy az emlékművet átteszik Pereces legfrekventáltabb helyére: a hajdan nagyhírű, ma Kuti István nevét viselő általános iskola mellé.
Az emlékmű és az egész környezete gondozott. A szobor felülete sok helyen sérült, valószínűleg az időjárásnak való kitettség, és a nem megfelelő anyaghasználat, a technológia miatt.
A szobortól mintegy 20 méterre a korábbi iskola, majd bányász baráti kör falán láthatók Lauday János és Adriány János emléktáblái, akik sokat tettek a környék bányászatáért.

iskola (0.022 km)
gyógyszertár (0.181 km)